View Single Post
Eski 03-05-2011, 00:51   #22
tomurcuk-toprak
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: konya
Mesajlar: 66
Post

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sariefe Mesajı Göster
Akvaristler akvaryum hobisine girdikten sonra çeşitli türlere yönelirler. Balık sevgisini farklı özellikteki balıklarda bulurlar. Kimi küçük sever kimi büyük. Kimi ağır başlı sever kimi hareketli. Zaten belkide bu hobiyi cazip kılan da bu denli karekter ve renk cümbüşünü içinde barındırmasıdır.

İşin içine girince göreceğiniz farklı renkleri sıralamaya çalışayım. Labirentliler, sazansılar, canlı doğuranlar, cichlidler, killifishler, characinler ve kedi balıkları bu renklerden başlıcalarıdır.

Labirentlilerin en meşhuru bettalardır. Göz alıcı renkleri ve ihtişamlı yüzgeçleri vardır. Boyları küçüktür. Çok dayanıklı balıklardır. Küçük akvaryuma ihtiyaç duyarlar. Çünkü yüzgeç yapıları yüzmeye elverişli değildir. Agresif oldukları için tek olarak beslenirler. Tek beslenen bir balığın üremek için dişiyle buluşturulması ve yumurtlama töreni hayret vericidir. Üretmek tecrübe ister. Bana göre çok özel ve karakterli balıklardır. Herkese tavsiye ederim.

Sazansıların en meşhuru japonlardır. Piyasada fanuslarda bile satılsalarda aslında geniş akvaryum isterler. Sert yapraklı bitki türleri zemine sabitlenerek kullanılabilir. Akvaryumlar genelde kayalıklarla dekore edilir. Üretimi tecrübe gerektirir. Bir çok akvarist gibi benimde ilk tecrübemi yaşadığım balıklardır.

Canlı doğuranların en meşhuru lepisteslerdir. Yeni başlayanlar için ideal balıklardandır. Lepistesler popülerliklerini hiçbir zaman kaybetmemişlerdir. Özel lepistes kulüpleri bile vardır. Özellikle erkekleri büyük ve renkli kuyruklara sahiptir. Dişiler ise gösterişsiz olur. Yavru makinası gibidirler. En kolay üreyen balıklardır. Özel bir akvaryum boyutu gerektirmezler. Diğer canlı doğuran türleriyle bitkilendirilmiş bir akvaryumda güzel bir görüntü sergilerler.

Cichlidler bir derya gibidir. Son yılların en popüler balıklarıdır. Aslında onlarda sazangillerdendir. Farklı göllerde de olmalarına rağmen başlıca üç gölün cichlidi revaçtadır. Afrika' dan Malavi ve Tanganyika gölü cichlidleri ile Amerika' dan Victoria gölü ciclidleri. Malawi gölü ciclidleri renkli ve bakımı en kolay olanlarıdır. Akvaryumlar kayalık olarak dekore edilir. Bitki dikilmez. Üremeleri diğerlerine oranla daha kolaydır. Ben Malawi gölünün mbuna kayalığına has olan nadir türleri besliyorum. Polit, hara, jalo, flavus, ndumbi, mpanga, hongi ve sarı prenses beslediğim türler. Tanganyika cichlidleri daha renksizdir. Akvaryumları sert yapraklı bitkilerle ve kayalarla dekore edilir. Üretimi malawilere oranla zordur. Daha hassas oldukları için de biraz tecrübe ister. Victoria gölü cichlidleri ya büyük ya da küçük olur. Çok renkli balıklardır. Özellikle cüce cichlid olarak bilinen türler çok aranan türlerdir. Bitkili akvaryumlarda bakılabilir. Bakımları zordur. Tecrübe ister.

Killifishler tek yıllık balık olarak bilinirler. Boyca küçük balıklardır. Bizim ülkemizde de tatlı ve sodalı sularda bulunurlar. Hatta endemik türlerimiz vardır. Ben ülkemiz sularında da bulunan A. mento türünü beslemekteyim. Dış ülkelerde çok güzel renklere sahip olanları mevcuttur. Bitkili akvaryumlarda bakılabilirler. Canlı olarak ya da yumurta olarak temin edilirler. Suya bırakılan yumurtalardan yavrular çıkar. Nette adetli satışları mevcuttur.

Characinlerin en meşhuru piranhalardır. Etobur ve otobur olanları vardır. Piranha beslenicekse bence en yırtıcı olanlardan beslenmelidir. Piyasada otoburlar etobur diye satılabilir. Tek olarak beslenen olduğu gibi sürü olarak beslenen türleri vardır. Amazon balıkları olduğu için akvaryumlar amazon biyotopu olarak, kuru yapraklar ve dallarla dekore edilir. Saz bitkileri kullanılabilir.

Kedibalıklarının en meşhurları vatozlardır. Hemen her akvaryumda bulunurlar. Yosunla beslendikleri için cam temizleyici olarak anılırlar. Yosun yerler diye beslenmemezlik yapılmamalıdır. Özel dip yemleri vardır. Cüce olanları çok değerlidir. Bazı türleri oldukça pahalıdır. Üremeleri muamma olan türler olduğu gibi bir kısmı akvaryum ortamında üretilebilmiştir.

daha iyi fotoğraf çekmek için Linkteki 12. mesajda cichlidlerimden bir iki örnek var.

Kaba taslak böyle. Seçim sizin.





Sayın sariefe ; paylaşımınız için çok teşekkür ederim.... Verdiğiniz linkteki 4. fotoğraftaki balık cichlidlerin türü nedir?

tomurcuk-toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön