View Single Post
Eski 02-05-2011, 22:47   #26
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Bayramiç'te 70 dönüm bahçemiz var. Yaklaşık 40 dönümünde ceviz (Yalova 3-4, tozlayıcı Şebin) ekili. Kalan kısıma yörenin endemik beyaz tüysüz şeftalisi dikilmiş.

Dikilmiş diyorum, çünkü bahçeyi bir başkasından satın aldım. Aslında bahçe 7 yıl önce kurulmuş ancak son 2 yılı bakımsız olduğu için 4-5 yaşında sayılır.

Bahçemizde su sorunumuz da mevcut, uygun bir zamanda sondaj ile su bulmaya çalışacağız. Su sorunu ve bizim uzakta oluşumuz sebebiyle nektarinlerden vazgeçiyoruz. Tamamen cevize döneceğiz. Zaten hasat aşaması da yakın ilgi istiyor, zararlılara karşı daha duyarlı. Örneğin, bakımsız kaldığı dönemde bahçeye dayanan dip kurdu (capnodis) bahçedeki şeftalileri istila etmiş durumda ve hızla özellikle küçük fidanları kurutuyor. Tahminen bir iki sene daha o muhteşem kokulu nektarinleri tutup sayıları iyice azaldığında cevize döneceğiz.

Cevizler nispeten daha az bakım gerektiriyor. Ağaçlar daha küçükken iç kurduna karşı bir mücadele yapmıyoruz, zira çok ciddi boyutlarda değil. Ancak ekonomik gelir aşamasına gelince iç kurdu ile mücadele edeceğiz. Tabi gönlümüzden geçen Delphin gibi biyolojik mücadele yöntemleri ancak mali gücümüz yeter mi bilemiyorum. Deneyeceğiz.

Bu baharda bahçedeki tüm ağaçları (takribi 55-60 dönüm, 1000 civarı ağaç) 2 tonluk bir ilaç tankı ile bordo bulamacı ile ilaçladık. Saldeco WP kullandık, 4 torba yetti (x 70TL).

Toprak analizimiz sonucunda toprağımız orta killi, hafif alkali (pH 7.5 civarı) ve organik madde açısından fakir çıktı. Toplamda 4.5 traktör dolusu yanmış ahır gübresini ağaçların altına serptirdik. Yer yer toprakta kil oranı çok yüksekliyor, bu kısımlara ahır gübresi + leonardit'i daha fazla uyguladık.

Havalar izin vermediği için bahar çapası henüz yapılmadı. Bahar çapası ile birlikte cevizlere ağaç başı 2-3 kilo zeolit ekleme planımız var. Susuzluğa karşı bir tedbir olacak.

Sn. meyvelitepe'den özenip bazı cevizlerin dibine bakla ekmiştim. Yeşil Gübreye Giriş 101 dersini umarım geçeriz.

Çapalama sonrasında özene bezene topladığımız damla sulama borularını tekrar yerleştireceğiz. Damla sulamadan zaman zaman humik asit, zaman zaman evde yaptığım enzimden, bir de EMA verip topraktaki canlı yaşamı arttırmayı umuyoruz.

Bir de çok sıcak geçecek yaz öncesi malçlamaya da zaman bulabilirsek ne ala.

Tüm bunların sonucunda senelik dekar başına 200-300 TL civarında bir masraf öngörüyoruz. Muhtemelen daha aza mal edilebilir, ancak
1.) Bahçemizden uzaktayız, bazı şeyleri uzaktan kumandayla idare etmenin extra bir maliyeti var.
2.) Kendi traktörümüz, ilaçlama makinemiz gibi ekipmanlarımız yok. Kiralama yöntemi elbette daha pahalıya geliyor. Ekonomik verim alana kadar ve işi daha iyi öğrenene kadar satın alma gibi bir seçeneğimiz maalesef yok.
3.) 2 senelik acemi çiftçi olarak öğrenme süreci hatalarla dolu olabiliyor. Her hata, bir masraf, kaybolan zaman, hatta bahçenize verilmiş bir zarara yol açabiliyor.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön