View Single Post
Eski 01-05-2011, 16:20   #14
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Çayır köpük böceği, tükürük böceği gibi adlarla anılan bu zararlı son senelerde daha fazla yaygınlık göstermeye başlıyor. En önemli sıkıntı polifag bir zararlı olması. Yani sadece yoncaya, mısıra, buğdaya saldırmıyor, çimde de zararlı gülde de, meyve ağaçlarında da problem çıkarabilir, orman ağaçlarında da.

Evdeki bitkilerimizde gördüğümüzde mekanik mücadele yapmak gerek. Salgı yıkanmalı, bitki silkelenmeli. Basınçlı suyla yıkama etkili.

Asıl zararı nimf devresinde yapıyor. Erginleri de emgi yapsa da nimf gibi önemli değil.

Yumurtadan nisan başı gibi çıkıyor, nimf halindeyken hemen köpük salgılamaya başlıyor. Köpüğün altına girince deemgi yapmaya başlıyor. Bu köpük onu dışarıdan gelen etkilere karşı koruyor. Kontakt etkili ilaçlar tesir etmiyor. Sistemik etkili kimyasallar kullanılabilir.

Önemli olan sonbaharda eylülde hemen erginlerini ilaçlamak. Bu durumda ertesi ilkbaharda yumurtadan çıkacak nimf sayısı azalıyor.

Köpük böceği mücadelesinde yurt dışında kullanılan bir biyolojik insektisit mevcut. Bir mantar. Çayır köpük böceğini hasta edip öldürüyor. Metarhizium anisopliae. Bu mantarı içeren bir ilaç Türkiye' de var. Bioglobal firmasının Met 52EC isimli ilacı.

Met52 EC ile herhangi bir mücadelede tecrübesi olan var mı?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön