View Single Post
Eski 29-04-2011, 10:47   #1
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Kumtaşı: Alternatif bonsai toprak karışım malzemesi.

Kumtaşı01.jpg

Kumtaşı, yüksek oranda kuvars taneleri ihtiva eden kum tanelerinin doğal bir çimento maddesi yardımıyla yapışması sonucu oluşan fiziksel tortul bir taştır. Oldukça gözeneklidir.

Elenerek 3-6 mm ölçülerinde hazırlanan kumtaşının bonsai toprak karışımlarında kullanılması halinde su drenajı için mükemmel bir boşluklu yapı sağlar. Gözenekli yapısı sayesinde de bünyesinde su tutma işlevini yerine getirir. Kolay kırılıp ufalanmadığı için kısa sürede yapısı bozulmaz, uzun ömürlüdür.

En büyük avantajı bilhassa Kıbrıs’ta benim yaşadığım bölgede neredeyse sınırsız bir kaynak olması. Çok zaman harcamadan toplanıp elekten geçirilerek büyük bir stok oluşturmak mümkündür.

Benim gibi yüzlerce bonsai amaçlı fidan ile uğraşan ve çok miktarda toprak karışım malzemesine ihtiyaç duyan biri için, malzemenin kolay, bol bulunan ve düşük maliyetli olması gerekir.

Gelelim en önemli sakıncasına: Deniz kenarında bulunabilen bir malzeme olduğundan çok miktarda tuz içeriyor ve toplandığı hali ile kullanılması kesinlikle sakıncalıdır.

Yaklaşık bir yıl önce, deneme amaçlı olarak bu malzemeden 10-15 kova kadar topladım ve tuzunu gidermek için temiz su ile bolca yıkadım ve büyük bir plastik varil içerisine koyarak üzerini su ile doldurdum.

Her hafta suyunu değiştirerek birkaç ay onu suda tutum. Bence bu işlem tuzunu tamamen gidermiş olmalıdır. Sonra da süzüp güneşte kuruttum.

Eleyerek kullanıma hazır bir şekilde stokladım. Birçok ağacımda kullandım ve bir yıllık denememde olumsuz bir sonuçla karşılaşmadım.

Toprak karışımlarımda 1/3 oranına kadar kumtaşı kullanıyorum. İhtiyacım olduğu zaman elimin altında, kullanıma hazır malzeme olması büyük bir kolaylık.

Aynı malzemeden Türkiye’de de olması gerekiyor. Deneyen veya denemek isteyen ve elde ettiği sonuçları paylaşan olursa memnun olurum.


Düzenleyen msgurkan : 29-04-2011 saat 11:43 Neden: Fotoğraf eklemek için
msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön