View Single Post
Eski 28-04-2011, 23:25   #11
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Fatihsahin07,

Akvaryum sitelerinde agaclar.netteki paylaşımı bulamazsınız. Büyük ihtimalle bu tür bitki yetiştirciliğine heveslendiniz ama yol yöntem konusunda takıldınız. Kendimi bildim bileli akvaryum sahibiyim. Akvaryumda otu da çok severim. Chikletlerimle bile ot yetiştirebiliyorum. Onlar yiyor otlar büyüyor. Bitiremediler 3 senedir. Çünkü akvaryumun su dengesi ve ışığı otlara çok uygun.

Daha önce de dediğim gibi bu bitkilere direk güneş ışığı gerekmez. Kök bölgesi pH deresi 6 olduğunda yosun sorununuz kalmaz. Size özel bir sistem gerekmiyor. 1 metrelik bir akvaryumda submers büyüteceksiniz.

50 cm yükseklikteki akvaryumun tabanına 10 cm bir yükselti yapın. Bir sehpa koyun. Tabanda su olsun. Sehpa üstünde cocobit uygun olur. Su seviyesi tabanı geçsin ve cocobit kalınlığının yarısına kadar gelsin. Akvaryumun üzerini kapatın. Nem kaçmasın. 2 büyük(çift pompalılardan) hava motoru alın. Tabandaki suya dört hortum indirin hava taşıyla havayı verin. Suyunuza bizim burada kullandığımız gübre kitlerinden suya eritin. EC yi düşük ayarlayın 1,5 en çok 2 gibi. Ph 5-6 arası olsun.

Akvaryum ışıklı bir yerdeyse ilave ışık gerekmez ama ışığınız yetersiz geliyorsa akvaryumun üzerine bir flerosan takabilirsiniz ama ışığı fazla kaçırırsanız pH derecesine rağmen yosun problemi başlar. Ben şerit led beyaz ışık kullanıyorum. Ancak ledler üzeri kaplı olanlardan. Suya dayanmaları lazım.

Akvaryum içi neminiz % 70 lerin altına düşmemeli. Akvaryuma bir de derece koyun. Akvaryum derecesi değil. Bir laboratuar malzemesi satan dükkan bulun ve hassas bir derece alın. Kırmızı mürekkeplilerden. Ya da dijital dış derece. Probunu akvaryum içine konuşlandırabileceğiniz iri rakamlı bir şey. Bu dijitallerin nem ölçerlileri de olur.

10 günde bir suyunuzun pH derecesini ve EC sini ölçün ilk günkü gibiyse ellemeyin değilse bir iki müdahele ile eski haline getirin sonraki günlerde suyu değiştirin.

Emers için tabana sehpa koymayın. Su Ph derecesini 6 dan aşağı düşürmeyin. 6 da sabit tutmaya çok özen gösterin. Suya gene dört koldan hava verin. Devridaimle suyu çok fazla karıştırmaya lüzum yok. Su EC sini daha düşük ayarlayın. 1 en çok 1,5.

Ama aslında sizin için özel bir karışım gerekli. Bizim gübre kitleri sizin için çok ideal değil. Uygun ama ideal değil. NPK sı daha düşük mikrosu biraz daha canlı bir karışım daha uygun olur.

Eğer bu bitkilerin yetiştriciliğini yapacaksanız EC metre , pH metre ve gübre kitlerine ihtiyacınız var demektir. Balık ve yemleme olmayacağından sırf suyla büyüyemezler.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön