View Single Post
Eski 28-02-2007, 13:12   #2
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Tohumlarınız çok küçük doğru. Bu durumda benim yetiştiricilik yaparken uyguladığım teknik bu miktardaki tohumu rasyonel atabilmek için arttırmaktı.

Hibrit tohumu kendi veya iki misli kadar, yine aynı büyüklükte elenmiş, yıkanıp, tülbentten süzülmüş kurutulmuş ve fırında ısı yoluyla dezenfekte edilmiş ince dere kumu ile karıştırın. Gramdaki dane miktarını hesaplayın. Bunu kasaya kaç sırada eşit olarak atabilecekseniz o kadar çizi belirleyin.

Hazırladığınız tohum-kum karışımını bir ince ağızlı kutuya (varsa tohumun kendi kutusu veya 0.5 uç kutusu gibi bir kutu) koyun. Sonra elinizdeki miktarı çizi sayısına göre aşağı yukarı eşit olarak hafif hafif serperek dökün. Üzüerine değdi değmedi bir kapak atın veya beceremeyeceğinizden endişli iseniz atmayın. Begonya tohumları ışıkta çimlenir, sakın üzerini kalın bir kapak ile kapamayın.

Begonyada hijyen çok önemli. Tohum ekim kabınız, torfunuz, alet ekipmanınız dezenfekte edilmeli. Hiç kullanılmamış yeni torf paketi açın.

Nemi, ışığı ve ısıyı kontrol altında tutun. Çökertene azami dikkat edin.

Daha da olmazsa tohumlarınızı bir fide firmasına verin, ekip yetiştirsinle ve şaşırtma boyuna gelince size teslim etsinler. Şimdi mevsimlik çiçek yetiştiricileri de böyle yapıyor. Geçen sene ben de oteller için ürettirdiğim çiçeklerin tohumlarını fide firmasına verdim ve viollerde şaşırtmaya hazır, sağlıklı fideler teslim aldım. Miktar müsaitse öneririm.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön