View Single Post
Eski 27-04-2011, 13:48   #11
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Arkadaşlar hemen bu konuda deneme sonucu elde ettiğim tecrübelerimi ve araştırmalarımda ulaştığım bilgileri paylaşmak isterim.

Vermikompost Çayı ile Leachate denilen vermikompost sistemi sızıntı suyu arasında temel bir fark var. Leachate içerisinde bolca besin maddesi olan ancak canlı mikroorganizmalar açısından zayıf olan bir madde. Bu sızıntı suyu, solucan gübresi elde ederken bitmiş solucan gübresinin (casting) yanısıra henüz ayrışması bitmemiş (vermikompost) diğer organik atıklara da temas ederek süzüldüğü için içerisinde bitkiyi yakabilecek maddelerin yoğunluğu oldukça fazla. Bu sıvı mutlaka seyreltilerek verilmelidir.

Vermikompost çayı ise önemini besin değerinden çok içerisindeki mikroorganizmalar, enzimler, bakteriler, mantarlar, faydalı nematodlar gibi maddelerden alıyor.

Su içerinde ek besinlerle birlikte, ki ek besin olmadan da elde edilebilir, havalandırma yapmanın nedeni gübre içindeki bu maddelerin suya geçmesini sağlamak ve bunların bitkilere yararlılıklarını kolaylaştırmak. Çünkü mikroorganizmalar oksijenle yaşarlar. Vermikompost çayı bu nedenle çok özel şartlarda saklanmadığı sürece 8 ile 12 saat gibi bir süre içinde hemen kullanılmalı. Aksi halde, havalandırma durduğu andan itibaren içerisindeki bakteriler hemen ölmeye başlarlar ve kötücül bakteriler başgösterir. Bu haliyle bitkilere zarar verir. Doğru olarak elde edilmiş Vermikompost çayı içeriği nedeniyle bitkiyi yakabilecek bir ürün değildir. Bu nedenle de suyla seyreltilmesine kesinlikle gerek yoktur. Seyreltilmesi gereken Leachate'tir ve en az 1:10 oranında seyreltilmelidir.

Bu arada, vermikompost çayının elde edilmesi esnasında geçen sürenin en önemli sonucu elde edilen ürün içeriği ile ilgilidir. Elde edilen çayın iki farklı içeriği ve kullanım alanı vardır.

Eğer yapraklardan spreyleme ile kullanılacaksa içeriğinin daha çok bakteri yoğunluğunda olması gerekir. 12 saatlik bir uygulama suya besin ve mikroorganizmaların geçmesi için yeterlidir. Eğer ek besinlerle de tedarik etmişseniz mikroorganizma nüfusu oldukça fazla olacaktır. Bu şekild elde edilen çay yapraktan uygulamada fayda gösterir ve yararlı mikroorganizmalar, bitkilere yapraktan gelebilecek zararlıları engeller. Bu anlamda kimyasal olmayan bir ilaç gibi de işlev görürler.

Ancak eğer topraktan uygulanacaksa içeriğinin daha çok mantar (fungi) yoğunluğunda olması gerekir. Mantarlar toprak yapısını iyileştirir ve topraktaki besinlerin bitkiler tarafından yavaş yavaş alınmasını sağlar.

Buradan çıkan sonuç, vermikompost çayı üretirken yapılan uygulama farklılığı farklı türde vermikompost çayları elde edilmesine neden olacaktır. Eğer çayın demlenme süresi 1 veya 2 günle sınırlandırılırsa suya daha çok canlı mikroorganizmalar ve besin geçecektir. Ancak mantarlar yavaş büyüdükleri için elde edeceğiniz çayın mantar yoğunluğunun fazla olması istiyorsanız o zaman çayın demlenme süresini 3-4 güne çıkarmanız gerekecektir. Ancak bu arada, çaydaki mikroorganizmaların yaşamlarını artarak sürdürmeleri için zaman zaman çaya sülfürsüz melas gibi ek besinin eklenmesi de unutulmamalıdır.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön