View Single Post
Eski 20-04-2011, 15:13   #8406
Faruk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi klubnika Mesajı Göster
Arkadaşlar, sıvı gübre konusunda herkese uyarmak istiyorum!!!
Çok dikkatli olmalısınız. ''ÇİÇEK COŞTURAN'' gübre kesinlikle kullanmayınız. Ben problem yaşadım, karışımı çok hafif hazırladığım taktirde, Faruk Bey ve İlknur hanım aynı problemlerle karşılaşmışlar. İçinde olan bileşiklere karşı menekşeler olumsuz tepki gösteriliyor, ''bitki zehirlenmesi'' adlandırabiliriz.

Daha evvel ''Vilmorin'' kullandım ve çok memnun idim. Toprak değiştirdikten sonra 2-3 ay hiç gübre kullanmayın! Sonra talimata göre 2-3 kez daha hafif karışım olarak. Örnek 1 kapak 1L suya, siz 3L suya karıştırın.
Sayğılarımla, ''klubnika''
Merhabalar;

Menekşe konusunda yaptıklarını büyük bir hayranlıkla takip ettiğim sevgili klubnika’ nın bahsetmiş olduğu gübre türü Botanika’nın yeşil renkli şişeli çiçek coşturanı. Sanırım bu noktada bir yanlış anlaşılma oldu.

Ben uzun süre yeşil şişeyi 1 litre suya 6 ml olarak yavru menekşelerimde üstten, birkaç erişkin ve çiçeksiz menekşemde fitil tanklarında periyodik olarak iki sulamada bir kullandım. Zamanla menekşelerimin merkezlerindeki yapraklar sıkışmaya başladı. Çoğu erişkin diğer menekşelerimde bu oranı kullanmadığım için herhangi bir değişiklik olmadı. Ben de sevgili klubnika’ya paralel olarak yeşil şişede ki oranların menekşelere uygun olmadığı kanaatindeyim.

Sevgili katmer gibi ben de aynı zamanda geçen yazdan beri çoğu erişkin menekşemde periyodik olarak iki sulamada bir mor şişede ki 1 kapak sıvı gübreyi, 4 litre dinlendirilmiş suya karıştırıp üstten sulama tarzında kullandım. Menekşelerimde herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Mor renkli şişenin menekşelere uygunluğu konusunda sevgili katmer’e katılıyorum.

Toprak karışımı konusunda şunu belirtmeliyim ki ülkelere göre yetiştiricilerin kullandığı ölçü miktarı farklılık göstermekte. Menekşe konusunda yöntemlerini benimsediğim, işimden arta kalan zamanlarda yaklaşık bir yıldır takip ettiğim ve olabildiğince uzun süredir arama motorunda Türkçe’ye çevirip okuduğum www.fialki.ru sitesinde ki Rus koleksiyonerler toprak karışımı olarak 3 ölçü cocopeat ya da torf + 1 ölçü perlit + yarım ölçü vermikulit karışımını önermekteler. Vermikuliti menekşelerinde kullanmayıp ya da çok az kullanıp perlitle karışımlarını hazırlamaktalar…

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön