View Single Post
Eski 25-02-2007, 20:40   #10
guder
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 3
Bakanlık konuyu ağaçlandırma ve erozyon kontrolü genel müdürlüğüne sevk etmiş ve müdürlük cevabı şu şekilde olmuştur
AKİM sistemine 05.01.2007 tarihinde yapmış olduğunuz 'Orman' konulu başvurunuza ait sistemimizdeki kayıtlı olan başvuru özetiniz ve başvuruya ait gelişmeler aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Başvuru Özeti:
daha yeşil bir Türkiye özlemine son verip hayalleri gerçek yapacak bir öneri


SAYIN MEHMET ALİ, GÜDER’İN BİLGİ TALEBİNE AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN CEVAP:

Bakanlığımız, gerek ağaçlandırma faaliyetlerini gerekse erozyon kontrolu faaliyetlerini kuruluşundan bu yana ülkemizin imkanları çerçevesinde artan bir şekilde uygulamaya devam etmektedir. Sadece uygulama ile kalmamakta, halkımızın bilinçlendirilmesi ve ağaçlandırmaya katılımının sağlanması içinde çeşitli faaliyetler yürütmekte ve yasal düzenlemeler gerçekleştirmektedir. Özel ve tüzel kişilerin ağaçlandırma yapması için yasal düzenlemeler gerçekleştirerek onlara katkı yapmaktadır.

Bu amaçla 26.07.1995 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Seferberlik Kanunu” ile devlet ormanlarında, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki arazilerde, göl ve akarsu kenarlarında, tüzel kişilerin mülkiyet ve tasarrufundaki arazilerde, orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi kurmak maksadıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırma ve erozyon kontrolu çalışmalarına ait esas ve usuller düzenlenmiştir.

Bu kanun “seferberlik” kelimesinin anlamına uygun olarak toplumun bütün kesimlerini ve kamu kuruluşlarını ağaçlandırma ideali etrafında birleştirecek hukuki zemini oluşturmuştur.

Yine Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve 03.09.2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Hizmetlerine İlişkin Usul ve Esaslar” ile orman alanlarını arttırmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek ve bozulan orman ekosistemini yeniden oluşturmak amacıyla bakanlıkça veya gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak, ağaçlandırma, erozyon kontrolu, mera ıslahı, rehabilitasyon, fidanlık, ağaç ıslahı, tohum ve fidan üretimi, enerji ormanı tesisi ve imar-ihya çalışmaları için yapılacak harcamaların düzenlenmesine ve gelirlerin tahsilatına yönelik düzenlemeler belirlenmiştir.

Bu usul ve esaslar çerçevesinde orman alanlarında, hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak veya yaptırılacak özel ağaçlandırma, özel imar-ihya, özel enerji ormanı tesisi ve özel fidanlık tesisi ile bunların bakımları için verilecek hibe ve krediler belirlenmiştir.

Bakanlığımız, yasal düzenlemelerle birlikte uygulamalara da hız vermiştir. Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolu, Rehabilitasyon ve Özel Ağaçlandırma programları her yıl katlanarak gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız son dört yılda (2003-2006) 117.369 Ha. ağaçlandırma, 181.723 Ha. erozyon kontrolu, 310.000 Ha. rehabilitasyon, 35.070 Ha. özel ağaçlandırma faaliyeti ve 970 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirmiştir.

Bundan böyle de uygulamalarına devam edecek olan Bakanlığımız, ihtiyaç hasıl oldukça yeni yasal düzenlemeleri de gerçekleştirecektir.

Ancak yasal düzenlemelerin tek başına yeterli olmadığını, sizin gibi ormanı seven, yeşil bir Türkiye ideali ile dolu, çevre dostu insanların varlığının daha önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu noktadan hareketle bakanlığımız, yasal düzenleme ve uygulama faaliyetleri ile birlikte insanlarımızın çevre ve orman konusunda bilinçlendirilmesi faaliyetlerini de her vesileyle sürdürmektedir.

Çevreye ve Ağaçlandırma faaliyetlerine göstermiş olduğunuz yakın ilgiden dolayı teşekkür eder başarılar dileriz.

guder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön