Elbasan tavası bir Rumeli yemeğidir.
Kuzunun böbrek yatağı kısmından 1kg. et kasaba böldürülüp, çok yağlı kısımları
temizlenir. Böbrek yatağının ortası kemiklidir.
Çelik bir tencereye çok az zeytinyağ koyup, ısınmasını bekleriz.Yıkayıp, sularını
iyice süzdürdüğüm etleri tencereye yerleştirip, iyice pembeleşinceye kadar
çeviririm. Ayrı yerde kaynattığım sudan bir miktar( tencerenin yarısına kadar
gelecek şekilde) ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağın ayarını da
kısıkta olmak üzere pişiririz. Etlerin pişmesine yakın da çok az tuz eklersek,
etimiz hazırdır.
Fırına girebilecek bir paylex'i ya da tepsiyi ilk önce katı yağ ile iyice yağlayıp,
sonra da unlarız. Etleri aralarda boşluk kalacak şekilde tepsiye yerleştiririz.
Ayrı bir derin kapta, 3 yumurtayı iyice çırpılır, 2 yemek kaşığıda un ilave edilip,
yumurtalara iyice yedirilir. Etin suyundan bir bardak ayrılır ve bu karışıma
eklenir. En son 1/2kg. yoğurt, tuz , k.biber ilavesiyle ,hazırladığımız bu sos
tamamdır.
Hazırladığımız bu yoğurtlu sosun hepsini, tepsideki etlerin üzerine ve yanlarına
kaşıkla dökerek, fırına girecek duruma getiririz.
Önceden 200 dercede ısıttığımız fırında, yoğrutlu sos iyice pembeleşip, hafif
kızarınca Elbasan Tavamız hazırdır