View Single Post
Eski 13-04-2011, 20:29   #16
Yaylacı
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Physalis(Yer Kirazı) veya Altın Çilek. Bu bitki hemen hemen patlıcan bitkisi boyu kadar bir boya sahip, Trabzonda doğal ortamda kendi kendine yetişen bir bitki. Yayılıcı bir bitki olan Altın Çilek, tarlaya yayılmasın diye söküp atardık. Çocukluğumda iyi hatırlarım, o zamanlar bu bitkiyi tanımıyorduk, zehirleyebilir diye tadına bile bakmazdık. Altın Çilek reklamlara ve haberlerde konu olmadan önce kilosu 150 Tl kadardı, lüks lokanta ve oteller bu bitkiyi yurt dışından ithal ediyordu. Merak etmeyin arkadaşlar, normal bahçe toprağında bile kendiliğinden yetişebilir bundan dolayı endişe etmeyin, ben henüz Physalis (Altın Çilek) yetiştirmedim ama tohumunu elde edebilirsem topraksız tarım usulü yetiştirmeye çalışacağım.
Arkadaşlar benim bir başka tavsiyem var, bahçesi veya geniş alanı olan varsa Yaban Mersini (Blueberry) ,Mavi Yemiş veya Likapa adlarıyla anılan bir çalı türü fakat meyvesi tam bir şifa kaynağı, herşeye faydası var.
Bir diğer meyve ise Koca Yemiş (Arbutus unedo) veya Ağaç Çileği, meyvesi çileğe benzer fakat çok yerseniz sarhoş eder. Bu bitki ağaç cinsi yavaş büyür, uzun yıllar sonra(20-25 yıl) ancak 9 m boya ulaşır, faydaları çoktur, içeriğinde tanen bulunur.
İlgilenen arkadaşlara duyurulur...

Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön