View Single Post
Eski 24-02-2007, 22:56   #25
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muratdnr Mesajı Göster
Fıstık çamı ekim öncesi ve çıkış sonrası yabancı ot mücadelesi için ilaç ve başka yöntemleri paylaşırmısnız.Topraktaki yabancı tohumlar nasıl giderilebilinir?Teşekkürler,iyi çalışmalar.
Sevgili muratdnr, yabancı ot ilaçlarının etkisi topraktan genelde 15 gün ile 3 ay gibi bir sürede gider. Ekimden önce çıkış öncesi herbisit kullanırsan senin daha yararına. Çünki fıstık çamının kalın kabuğu hem geç çimlenmeye hem de güçlü yapısı ile toprakta etkisi iyice azalmış olan yabancı ota karşı dayancaktır.

Yabancı otlar fıstık çamlarından çok önce çimleneceklerinden yabancı otla karşılaşacak ve öleceklerdir. Ayrıca ekim ortamını sürekli sulayacağını düşünürsek yabancı ot ilaçlarının etkisi mümkün olduğunca uzun olanlardan seçmelisin. Ancak yine de yabancı ot ilaçlarına dayanıklı otlar yinde de olacaktır, bu toprağının hangi tür yabancı otlarla bulaşık olduğunu bağlıdır. Bunun içinde seçcici ot ilaçlarından fıstık çamına zararı olmayanlardan kulanmalısın.

Bu ilaçları fıstık çamının çok yetiştirildiği yörelerde (Bergama gibi) bulabilirsin, oralarda ilaç tecrübeleri daha fazladır. Ancak ben sana ekim öncesi total herbisit beya çıkış öncesi total herbisit öneririm. İsmi farketmez fakat etkisi 1 ay da kaybolanlardan olursa daha iyi diye düşünüyorum. Ekimde Yastıkta ibreli ve yapraklı fidan üretim teknikleri başlığında anlatıldığı üzere yastıkta çiziye sıra arası ve sıra üzeri ekim tekniğini uygularsan sıra aralarında ve sıra üzerlerinde çimlenen yabancı otları temizlemek çok kolay olacaktır.

Bir yöntemde bensen sana olsun, eğer ekimini uygun şartlarda mibzerle yaparsan traktöre bağlanabilen çapa makineleri ile sıra alaralrındaki yabancı otlarla mücadele edebilirsin.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön