View Single Post
Eski 10-04-2011, 06:06   #8
lalebruli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
Bunun icin yapilabileceklerden bir tanesi de gercekten saglikli tarimi hatta mumkunse organik tarim yapan kisilerden alisveris etmektir.
Amerika'da da organik urun sertifikasi sartlari kolaylastirilinca "organik" kelimesinde bir kalite duzensizligi olustu. Urunlerini aldigim firmalardan bir tanesi bu sertifikayi almayi reddedip etiketlerine de basti. Aciklamasi " organik tarim kelimesi Amerika'da bir tabuyken ise baslayan firmamizin senelerce ugrasarak gercek organik yapiya ulastigi ve basarili oldugu siralarda ortaya cikan "kolaylastirilmis organik sertifkasi" bizim icin onur kiricidir. Yuksek standartlarimiza cikmak yerine azaltilmis standartlarla kendilerini bizimle bir tutmaya calisan bu urunleri/firmalarla bir tutulmayi reddediyoruz. Urunlerimiz, ve isletme tarihimiz referensimizdir"

Organik urunler cok cok pahali olmasina ragmen son on yildir bir anda cok ciddi bir pazar kazandi. Sertifikanin alinmasi kolaylasinca bu alandaki tuketim artmasina ragmen esas olarak senelerdir bu isi yapan kucuk isletmeler gerek fisilti gazetesi yoluyla, gerek web sayfalarinda adi gecmeleriyle cok ciddi anlamda fayda gormeye basladi. Bu yerel, kucuk capta uretim yapan ureticilerini birbirine tavsiye eden kitleler sayesinde pazar egilimleri bile degisti. Seneler icinde bilinclenen aileler pahali olmasina ragmen az ama oz miktarda bu urunleri kullanmaya basladi.

Konuyu biraz dagitmakla birlikte birkac sey daha eklemek isterim. Sadece kimin ilacladigi degil bunu kullanan kisiyi, bu urunun satildigi yeri, yoreyi tespit edip almamak, alanlara uyarida bulunmak bir yontem.
Semt pazarinda bile bulsaniz, urunun iyi oldugunu dusundugunuz kisileri saga sola soylemeniz, hatta yerel, kucuk bahce ureticilerinin oldugu pazarlara gitmeniz de bir parca katki saglar.

Insan olgunlastikca annesinin kiymetini iyi anliyor, 3 saat pazar yerinde dolasan kadin benim icimi bayar, saticilari deli ederdi. (yasi 70 ve hala birileri onu pazara birakir ve ordan alir kimsenin onunla pazar gezecek mecali yoktur.) Annemden anektodlar;

Kizim simdi ot almamiz lazim baban hindibag (veya turpotu, filiz ne gerekliyse) istedi.
-Anne bak su kosede var.
-Yok kizim o olmaz, koyluden alacaksin, hani soyle ayagi carikli falan...
-Anne ot ottur!
-Bak, koyluler tepeden, koyden toplayip getirirler digerleri insaat arsasindan mi, kanalizasyon cikisindan mi belli degil
-?????

Bunun gibi binlerce olay sonunda hala pazarda ne alacagima karar veremem (gerci artik tatillerimde gidebiliyorum ya..) Kekik ozel olarak gidilir toplanir, disarida satilanlara hayvan isemistir falan, her iki-uc haftada bir degisik meyva satan koyluden alisveris yapilmaz, caliyormudur, halden mi aliyordur belli degildir. Zeytinyagi pazardan alinmaz, ne yagi karistirildigi belli degildir. Taze peynir koyluden ama kadin olanindan alinir erkekler kendileri peynir yapmaz, annemin sorularina da zaten cevap veremez(hala nasil olupta taze peynirden zehirlenmedigimize sasarim), narenciye mevsiminden once alinmaz karpitle sarartilmistir... Bilincli tuketici buna denir herhalde

Ben Turkiye'de de eninde sonunda bilincli uretim yapan kisilerin kiymetinin anlasilacagina inaniyorum.
Ebru


Düzenleyen lalebruli : 10-04-2011 saat 06:27 Neden: cumle eksikligi
lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön