View Single Post
Eski 24-02-2007, 01:49   #11
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Ach denizakvaryumu ach.
yine emekliyemeden maratona kalkışıyoruz. Vanda'lar veya Vandaous orkideler. evlerde iki şekilde bakılır ikisi de azami dikkat ve özen isteyen şekilerdir. ya saksı harcı olmadan havada asıp veya uygun büyüklükte bir cam vazoda uygun zamanlarda duruma göre sulama ve yaprak gübrelemesi ile bakmak ister.
Evet bu konuda umarım doku kültürcü nickli arkadaşımız bir V.corulaea üretici olarak bu konuda da yardımcı olabilir. ancak bir bitkinin tohumdan çiçeklenmesine kadar geçen zaman takribi 16 yıl diye varsayarsak fiyatları zaman zaman 95TL ye düşse de değerini anlamak zor olmasa gerek.
saf kan Vanda değil de ascocenda türü hybridlerin de Vanda adı ile satıldığını düşünür isek saf bir Vanda her sp.de olduğu gibi hybridinden de zor bir bakım gerektirir. bu bağlamda aldıklarımızın asıl botanik adı ascocenda olması bizi şu etapda pekde ilgilendirmez düşüncesindeyim.
Vanda corulaea ve bazı vandaların soğuk iklim kuşağı bitkileri iken ascocendalar daha sıcak bakım istekleri ile evde bakımı daha kolaydır.

Aslında V.coerulea, nesili tehlikede olan canlılar sözleşmesi CITES ek listesinden geçen yıl çıkartıldı. Ben de V. coerulea tohumlarını bu sene alabildim.
Tohumlar oldukça eskiydi (2002 yılından kalma) ve bu nedenle çok az bir kısmı çimlendi. Çimlenenlerden (kabaca 500-600 tohumdan) 12 tohumdan yalnızca 3-4 adedi binoküler mikroskopta canlı durumda gözüküyor. CITES yasaklarına melez bitkiler dahil değil. Bu nedenle çok önceden beri melez bitkilerin ticareti serbest durumda.
Vanda türleri serin iklim istiyor. Bununla beraber melezleri daha sıcak iklimlerde gelişebiliyor, tabii taşıdığı kana göre ( Ascocentrum, Phalaenopsis, Arachnis, doritis...). Eğer bir Vanda bitkisini melez elde etmek için kullancaksanız, Vanda'nın poleniyle diğer bitkiyi tozlaştırmak, zaman kazanmak açısından iyi bir taktikdir ( Vanda'nın tohum kapsülü 20 ayda olgunlaşır).
Evet, tohumdan çiçeklendirme aşamasına gelmek oldukça uzun zaman alır. Örneğin Cymbidium'da 7 yıl kadar. Fakat Koreli araştırıcılar doku kültürü koşullarında 6 ayda çiçeklendirmeyi başardılar. Bu konuda (Cymbidium) iki adet makale ve bir adette patent var.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön