View Single Post
Eski 07-04-2011, 22:34   #16
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Led ışığı halen bitkiye yeterli fotosentez gücünü sağlayacak kadar şiddetli değil. Benim iki yıldır edindiğim kanaat bu. Fakat bu kovada ledler yapraklara çok yakın ve bu ledlerin boyutuna göre oldukca iyi bir ışığı var. Bu bakımdan bir faydası olacaktır.

Bunu anlamanın bir yolu bu kovadan bir tane daha yapıp, tamamen karanlık bir yerde tutup açıktaki ile aynı bitkiyi dikip sonucu karşılaştırmaktır.

Bu kovanın asıl yapılış amacı hidroponiğe basit bir görsel prototip yapmak olduğundan ledler de hesaplanıp konmadı ama 12 voltta 36 watlık bir led döşeli. Ama her 36 watlık ışık kaynağının ışık gücü aynı lümen olmak zorunda değil. Teknolojisine göre farklı ışık güçleri olabilir.

Fotosentez görülebilir tayfın yani 400-700 nm arasındaki ışıkların enerjisi ile yapılabiliyor.

Bu görülebilir tayfın ortasında yeşil renk var. Yaprakları yeşil görüyoruz, daha doğrusu fotosentezi yapan klorofil varsa yaprak yeşil görülüyor. Yeşil frekansı yansıttığı için yeşil görüyoruz. O zaman klorofil bu renk frekansını kullanmıyor. Yeşil rengin fotosenteze etkisi yok ya da çok zayıf.

Beyaz ışık veren led yeşili de veriyor. Hatta bu ledler sadece aydınlatma amaçlı yapılan ledler olduğundan ışıkları kırmızı ötesine de kayıyor. O zaman bu ledlerdeki görülebilir spektrumun dışına taşan kzılötesi ve yeşil tayfına gerek yok. Yani bu ışıklar için harcanan elektrik enerjisi gereksiz.

Bu durumda öyle bir led bulacaksınız ki mavi yeşil arası dalga boylarını verecek. Bir başka model led de yeşil sonundan kırmızıya kadar olan dalga boylarını verecek. 400-500 nm arasını veren bir led ve 550-750 nm arasını veren bir başka led.

Ayrıca bu ledlerin içinde öyle kaliteli bir gaz olacakki en az elektrik enerjisi ile en şiddetli ışığı verebilecek. Gene de yapraklara temas eder gibi yakında olmalılar.

İşte bu durumda hiç gün ışığına ihtiyaç duymadan sadece led ışığı ile çok az bir elektrik tüketimi ile bitki yetiştirmek mümkün olabilir.

Bu dalga boylarında güçlü ledler hali hazırda üretiliyor. Ama bizim burada temin etmemiz zor. Uzakdoğulu firmalar yapıyor özel amaçlı ledler olduğundan piyasada yaygın değiller. Led küçük ve ucuz bir şey. Avuç içi kadar kutusunda bir kaç yüz adet var. Sipariş versek en azından 5-6 bin tane led istememiz gerekiyor. Bu durumda sırf deneme için uygunluğu ortadan kalkıyor. Hobiye ters bir iş.

Ticari kişide böyle maceralarla uğraşmaz. Eli boş, parası çok, aşırı hevesli biri lazım belki . . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön