View Single Post
Eski 06-04-2011, 12:42   #6
menekşecibaba
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
Kendi African Violet Hybrid oluşturun
Kendi melez Afrika menekşelerinizi oluşturmak gerçekten çok kolaydır - ister inanın ister inanmayın - hemde eğlencelidir.

Bir Afrika menekşesi hem erkek hem de dişi bölümlerden oluşur. [Parçaları görebilmek için resimlere bkz Caribbeanedu.com .]
erkek parçalar filamentler ve yapılmış anter oluşur, ve stamens ,polen sarı . Dişi parçaları - stil stigma, ve yumurtalıktan oluşur .İşlemin başarılı oluşabilmesi için polenin olgun,dişinin, yapışkan halde olması gerekir.
Hibrit melez oluşturmak için şu adımlara dikkat etmek gerekir:
Adım 1: Erkek ve dişi adaylar ayrı bitkilerden seçilmelidir.Hayal gücünüzü kullanarak farklı renk ve yapraklardan örnekler seçebilirsiniz.

Adım 2: Tozlaşmayı yaptırabilmek için bıçak veya küçük makas ile erkek organdan keskin küçük kesikler oluşturup tozları açın.

Adım 3: Küçük ince bir kıllı fırça kullanarak dişi bitkideki yapışkan stigma üzerine erkek polenleri sürülür.

4. Adım: Yeni çeşitliliği etiketlemek, birinci liste erkek "aşağıda adı" x . Sonra, o altında, dişi adını y yazmak.

Adım 5: Bu çabalar sonucunda hibrid çalışmaları başarılı olursa hafta içinde, yumurtalık şişer ve seedpod form oluşur.Buruşur ve kahverengi ye dönüşür.seedpod ile sap çiçek, kesilmiş kuru olmalıdır.pod 6-9 ay için de ekim için uygundur.
Tohum ekimi nasıl yapılır:

Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.
Tohumlar son derece küçüktür: yaklaşık olarak bir onsta (1ons=28,3gr) bir milyon tohum vardır. Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir.Tohumların ekildiği ortamın önceden buhar ya da kimyasal bir madde ile sterilize edilmesi gerekir. Saintpaulia tohumlarını çok iyi, elenmiş, önceden sulanmış, düzgün yüzeyli torf (peat) substratının yüzeyi üzerine (vermikülit + yaprak çürüntüsü veya kum + yaprak çürüntüsü ya da torf + kum (perlit de olabilir) kabın dibine 2.5 cm yayılır ) seyrek-ince bir şekilde serpilir. İyi bir sisleme aleti ile buharlama şeklinde sulama yapılır, böylece tohumlar ortama yerleşirler. Tohumların üzerini daha fazla kaplamaya gerek yoktur. Kapak sıkıca kapatılarak aydınlık ancak doğrudan ışık almayan bir yere konur.
Buharlama veya sisleme ile yüksek nemli ortamı sürdürün. Direk sulamadan kaçının. 70 Fahrenheit derecedeki (70oF = 21oC) ortam sıcaklığında çimlenme yaklaşık 10-25 gün almalıdır.
Tohumlar çimlenip de fidecikler kapağa dayanacak kadar büyüdüklerinde, kum + yaprak çürüntüsü bulunan kaplara şaşırtılır. 1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır. Çiçeklenme görülene kadar burada bırakılırlar
Elverişli üreme karakteristiklerine sahip çoğu kültür bitkisi ticari üretim için patentlenmiştir. Bu türlerin eşeysiz çoğaltılması, patent saylayıcıdan alınan üretici lisansı ve anlaşması olmadıkça yasaklanmıştır.O yüzden piyasada hazır tohum kolay kolay bulamazsınız.
Kendi hibrit çalışmanızı kendiniz yapın.
Tohum atımından çiçek açan bir bitki elde edilinceye kadar geçen süre 7–10 aydır. Bu süre de ortam koşullarına, kullanılan tohum çeşidine ve materyale bağlı olarak değişebilir. Tohum ekimi için en uygun zaman eylül-ekim aylarıdır. Bununla beraber sera koşullarında yılın herhangi bir zamanında da olabilir. 22°C sıcaklıkta, tohum ekiminden 10 gün sonra çimlenme başlar ve fidecikler toprak yüzeyinde görülür. Ancak gelişmeleri için en az 3–4 ay beklemek gerekir.

menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön