View Single Post
Eski 04-04-2011, 22:50   #58
nikon_
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2011
Öncelikle beğeniniz ve yüreklendirici sözleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Bunlar, yeni çalışmalar için moral kaynağı olacaktır.

Evde birkaç saksı içinde(dallar çeşitli nedenlerle kopunca önce suya konulup köklendiriliyor, sonra da saksıya ekiliyordu) kalanchoe bulunuyor. Bir tanesinin gövdesi ilginç bir formda büyüyordu(bkz. yukarıdaki sukkulent ). Önceleri bonsai yapmak aklımın ucundan bile geçmemişti, ta ki Sayın selenn aklımıza sokana kadar.

O günden sonra bu bitkiye ayrı bir özen göstermeye başladım ve iyi bir şekilde beslenip büyümesine çalıştım. Sahip olduğu doğal formunu bozabilecek bir durumun olmamasına özen gösterdim. O arada da gövdesindeki gereksiz gördüğüm dal ve yaprakları temizledim. Kısa süre önce de, daha fazla dayanamayıp bonsai operasyonunu başlattım. Önce sukkulenti dikkatlice saksısından çıkarıp köklerine zarar vermeden toprağını temizledim. Köklerinden bozulmuş ya da fazla kalın olanlarını kestim. Sadece kılcal köklerine dokunmadım. Saksının toprağını hazırlarken sık sık köklerine su püskürttüm. Saksının tabanına ponza taşlarının küçük olanlarından bir sıra yerleştirdim. Üzerine ise, çiçek toprağı ve hindistan cevizi torfunu karıştırarak yaptığım toprak karışımını ekledim.

Ağacı ne şeklide konumlandıracağım konusunda çok düşündüm. Önce, sadece ağacı saksının ortasına dikip öyle bir görünüm yapmayı düşündüm ama, daha sonra farklı arayışlar içine girdim. Akvaryum hobimin sayesinde elimde olan taş malzemelerden uygun olanı seçip bonsai yapımında kullanmayı tercih ettim. "Fosil kaya" diye adlandırılan damarlı ve güzel eski bir kaya görünümlü bu taşı saksının içine uygun olarak küçültüp yerleştirdim. Sukkulent bitkisini de onun önüne yerleştirdikten sonra geriye çimleri ekmek kaldı. Onu da meclisin bazı duvarlarında büyümüş olan kara yosunlarından toplayıp cebime attığım malzeme ile yaptım. Yosunları ağacın her tarafında kırlık görünüm vermesi için güzelce yerleştirdim. Yosunun kendi çiçekleri her taraftan çıkmıştı, onları da sadece sazlık görünümü sağlayacak kadarlık kısmını bırakıp diğerlerini makasla temizledim. İçime en çok sinen şekli verdikten sonra ilk sukkulent bonsai denemem de bitmiş oldu.

nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön