View Single Post
Eski 03-04-2011, 14:15   #2
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Toprağı ilgilendiren konulara paylaşımlarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci Mesajı Göster
Merhaba
Meyve agaci fidanlari dikmek icin bahcemin 6 farkli yerinde topragi 30/40 cm derinlikte (oldukca zorlanarak) kazdim. Bu islemden sonra yagan yagmurlarin bu cukurlari doldurmasindan (toprak cok tasli olmasina ragmen) ve yagmur dindikten sonra da suyun dagilmamasindan, topragin sadece yüzeyinde degil, derin katmanlarinda da su gecirgenliginin cok zayif oldugunu tesbit ettim. Bu durumda, meyve fidanlarini dikmeden önce topragi asgari ne kadar derin kazmaliyim? Gül fidanlari, cicek acan sarmasiklar, üzüm asmasi icin derinlik ne kadar olmali?
Dere kumu bulmada ümitsizim. Deniz kumuyla dere kumunu ayirt edemiyorum. Bu sartlarda klinoptilolit/leonardit orantisi nasil olmali? Cakil tasi takviyesi önerir misiniz?
Göllesme yüzünden Ocak ayinda diktigim 6 fidanim öldü. Sizlerin/sitenin destegiyle yeni fidanlardan ümitliyim.
Sevgiler, saygilar.
Arkadaşım Zeytin agaci;Toprak çalışmaları içindeki gözlemlerini paylaşman sorunlarına çözümüde getirecek paylaşımların ününü açacaktır, arkadaşım topraklarına ağaç ve fidan dikme konusundaki yaklaşımlarını övgüye değer bulduğumu belirterek, size toprak çalışmalarımdan edindiğim bilgi ve tecrübelerimi paylaşarak size gereken desteği sağlamaktan zevk alacağım.

Arkadaşım bitki yetiştirmede toprak düzenleme yaparak daha sağlıklı bitkiler yetiştirebileceğimiz gibi toprakla ilgili sorunlarıda başından çözmüş olacağımızdan, çalışmalarımız daha verimli olacağının yanında zaman kaybındanda ekonomi sağlamış olacağız.

Gözlemindeki paylaşımlarda topraklarının yapısı ağır killi bir yapıda olması su geçirgenliğinin bulunmayışı bitki köklerinde suyun fazla kalması ve hava alamamasından dolayıda ekili bulunan bitkilerinizin su stresi altında gelişmeleri olumsuz yönde etkilenerek mantari hastalıklara davetiye çıkaracaktır.

Sizin bu aşamada toprak yapısında düzenlemeler yaparken toprak yapsını aktif olarak düzenleme yapmak için ton bazında klinoptilolit ve leonardit uygulamanız daha ekonomik görülmektedir.

Toprağınıza bu minerallleri uygulamadan önce de drenaj kanalları oluşturarak yağan yağmurlarla yükselen taban suyunun tahliye edilmesini sağlamalısınız, bu çalışmalar size yoğun emek ve harcama gerektirsede sonuçta alacağınız verim ile bu yapılan uygulamalar size tam bir bereket sağlıyarak emeklerinizin karşılığı olarak mutluluğa dünüşücektir.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön