View Single Post
Eski 02-04-2011, 17:44   #13
monser
Ağaç Dostu
 
monser's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2007
Şehir: GB
Mesajlar: 132
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neşride Mesajı Göster
Sayın Monser, ben bu yöntemi Karadenizde görmüştüm. Hem de bayağı kalınca bir dala yapılmıştı. Kola şişesinin altını kestikten sonra dar olan (şişenin ağız tarafı) aşağıda kalacak şekilde dala geçiriyorsunuz.

Dalın ağaca yakın kısmına, alt taraftan çizik atıyorsunuz. Dal, kola şişesinin içinde kalacak. Üst taraftan toprakla dolduruyorsunuz. Şişenin ağız kısmı dar olduğu için toprağın dökülmesini önlüyor, ama etrafında boşluk kalırsa alttan birşeyle sarabilirsiniz.

Toprak kurudukça nemlendirin, ama dışarıda olduğu için yağan yağmurlarda nemlendirmeye yardımcı oluyor. Bu şekilde şişe ağaçta uzun bir süre kalıyor. Ağaç bir yandan dalı beslemeye devam ediyor. Bir yandan da dal, toprağa değdiği, yani çizik attığınız yerden kök salıyor. Böylece, dal nemini, besinini ağaçtan alıyor.

Kestiğiniz dalı direk toprağa gömdüğünüzde tutmama riski yüksek. Ama böyle uzun bir süre ağaçta köklenen dal, (sanıyorum ki en az 3-4 ay, belki daha fazla) kesildikten sonra, zaten köklü olduğu için tutmama riski çok az.

Böylelikle birkaç yaşında bir fidanın gelişimine sahip bir fidanınız oluyor.
Teşekkürler size,evet bu yöntemide burada bir yerde görmüştüm esasında ama şimdi adamın ağacına öyle bir şey bağlarız sonra laf gelir o yüzden bilemiyorum bende...saygılar.

monser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön