View Single Post
Eski 02-04-2011, 12:00   #7
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Sevgili bonsaisan biraz mübalağ etmiş ama bildiğimce yardımcı olmaya çalışacağım.

1- Tavana yakın ve rafta durduğuna göre en azından üç tarafında ışığı engelleyen şeyler var. Bu yüzden imkanınız var ise daha aydınlık ve daha ferah bir yerde muhafaza edin.

2- Biz gübrelemeye yeni başlıyoruz, kışın gübreleme yapmak toprağın niteliğini bozabilir ve bitkinize zarar verebilir.

3- Saksı ve toprak değişiminin tam zamanı.

4- Bahsettiğiniz toprağı bauhausta gördüm ama kullanmadım. Gördüğüm kadarıyla içerisine drenajı arttıracak bir şeyler eklemek gerekiyor. Dere kumu, pomza, fırınlanmış kil gibi şeyler kullanabilrisiniz.

Bitkinizi dışarıda veya kapalı balkon gibi bir yerde muhafaza etmeniz, onun için en iyisi olacaktır. Saksı değişimi sırasında bol miktarfda çamurlaşmış toprakla karşılaşacaksınız, yaklaşık olarak yarısını (altlardan ve yanlardan olmak üzere) köklerden uzaklaştırın. Bunun için su ve ahşap bir çubuk kullanabilirsiniz. Toprak değişiminden sonra en az 1 ay gübreleme yapmayın ve toprağın tamamaen kurumasına izin vermeyin. Ayrıca sararmış, buruşmuş, hastalıklı yaprakları bir cımbız veya makas yardımı ile bitkinizden uzaklaştırın. Nuri Murvet'in tavsiyesine uymanız yerinde olacaktır, yalnız özellikle kapalı bir yerde ise sabah saatlerinde yapmanızı öneririm.

Umarım sağlığı iyi duruma gelir. Gelmese dahi, hazır bonsai almak yerine fidanlıklardan alacağınız adaylar ile kendi bonsailerinizi yapabilirsiniz.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön