View Single Post
Eski 02-04-2011, 09:55   #67
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Solucan kültürü çalışmalarında solucanın salgıların bitkinin kök gelişmesini sağlamasıyla kök hastalıklarını önlediği yönündeki bilgilerin bonsai uygulamalarında geçerli değilmidir, bitkinin kök gelişmesindeki faydaları olan bu canlının bitki köklerine yaptığı zarar nasıl açıklanır.

Bosai saksılarının kahve fincandan daha büyük olanlarındada, bu durumun ayrı bir açıklaması varmıdır.

Samimi ilginize teşekkür ederim.
Solucanın yaşaması için gerekli olan nedir buna bakalım? Nasıl beslenecek bu hayvan? Küçük sınırlı bir kapta, içinde organik madde de yok. Kimyasal besin veriliyor sürekli? Nasıl yaşayacak? Saksıya onun yemesi için ne katacaksınız?
Alıntı:
Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.

Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.
demişsiniz.

Saksı tabağında sizin dediğiniz gibi çürüntüler ve eriyikler tutamazsınız. Ayrıca bonsai için çok önemli olan bir konu da köklerin asla suda bırakılmamasıdır. Bu bonsaide ya asfeksi dediğimiz ölüme ya da kök çürüklüklerine sebep olur. Buna bütün saksı bitkileri dahil. Zaten açıkta olan bu çürüntüler hemen sirke sineği yapmaya başlar, onlar da gelir larvasını saksıya bırakır.

Solucan malumunuz bir saksıdaki bütün organik maddeyi sindirim siteminden geçirir yani yer. Bu durumda bir yer değiştirme söz konusu olur. İşte bu hareket de bonsaide istenmez.

Solucan toprakta son derece yararlı bir hayvandır, ancak sekonder de olsa tarımda zararı da olabilir. Örneğin fideliklerde istenmez. Çünkü topraktaki solucan hareketi kılcal kökleri yerinden oynatır.

Sütten yarar sağlamak için inek beslemek nasıl şart değilse, bonsaici için de solucandan fayda sağlamanın maksimum yolu gübresini vermektir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön