View Single Post
Eski 01-04-2011, 13:39   #2
soberman
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Pişirme Kapları

Merhabalar,

Pişirme kapları; özellikle sıvı oranı yüksek hamurların kendi buharı ile pişmelerini sağlamak amacıyla kullanılan pratik bir pişirme yöntemidir malum.

Aşağıda yazacağım bilgiler tamamen tecrübeye ve incelemelerime yönelik olup, değerlendirme esnasında dikkate alınmasını istirham ederim.

Öncelikle iş görme bakımından şekli olarak yeterli ve sıkı kapanan, fırına girebilecek her kap bu işlem için uygundur.

Şekilden kasıt, çok yayvan, basık, çok derin, altı geniş-üstü dar gibi hamura kalıp olarak uygun olmayan kapların tercih edilmemesi önerilir. Örneğin yayvan kapta ekmeğiniz pide gibi, basık kapta kabaramamış, üstü dar kapta çıkarılma sıkıntısı, derin kapta kızarma problemi yaşayabilirsiniz.

Ben şahsen oval döküm tencereleri tercih ediyorum ki, hem somun ekmeğini andırıyorlar, hem de kesimde rahat ediyorum.

Kap olarak; borcam, güveç, kiremit, seramik, porselen, emaye, alüminyum döküm, demir döküm, aklınıza gelen fırına girebilecek her kap uygundur.

Kendi içinde sıralama olacak ise; geç ısınıp geç soğuyan kaplarda daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Dolayısıyla buna göre sıralarsak en iyi sonuç demir döküm tencerelerde alınacaktır, son sırada ise borcamı görebiliriz.

Bu şu demek değildir, demir döküm olmazsa başarılı sonuç alamam, hayır, elimde mevcut güveci bu amaçla sürekli kullanıyorum ve gayetle de memnunum. Kendinizi zorlamaktansa, o an elinizde ne varsa onunla ekmeğinizi yapın. İmkan olur da almak durumunda kalırsanız bu sıralamayı o zaman gündeminize alınız.

Delikli-deliksiz konusuna gelince; buharın muhafazası açısından deliksiz olması tercih edilebilir.

Pişirmeyi yaparken de öncelikle kapaklı, arkasından da kapaksız olarak gerçekleştirebilirsiniz.

İlginç bir anı; kapaklı demir döküm tencerede yüksek ısıda neredeyse 2.5 saat unuttuğumuz ekmeği bile afiyetle tüketmemiz, kapların fonksiyonunun sanırım iyi bir örneğidir.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön