View Single Post
Eski 01-04-2011, 13:02   #61
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Bonsailer toprakta değil özel olarak hazırlanan substratlarda yetiştirilirler. Bunun içerisinde toprak hiç yer almayabilir. Minicik bir saksı içerisinde özel kök terbiyesiyle yetiştirilen ve saksıda sabitlenebilsin diye özel olarak rapt edilen bir bitkinin saksısında solucan bulunamaz.

Yararlı bir canlı olan solucan o ortamda zararlılardandır. Çünkü burada aslolan bitki ve onun sağlığıdır. Hatta bu yüzden bonsaici saksı harcını ısıl işlemden geçirir. O noktada eğer hasbel kader varsa solucan da yumurtası da zaten kalmaz. Solucandan fayda görmek isteyen bonsaici vermikest kullanır olur biter.

Bonsai hem Ali Hoca' mızın hem de Memet'in söylediği gibi özel bir yetiştirme tekniği ister. Dolayısıyla sayılan toprak ve organik madde kazanımları yöntemleri bonsai için geçerli değildir. Bonsaici hazır organik madde kullanır. Bir çay bardağı veya bir kahve fincanı saksı harcında solucanların organik madde yapmasını beklemez.

Epsody bonsaiciler saksılarında solucan istemiyor, bu değildir ki solucanın önemini faydasını yadsıyorlar. İsteyenler ilgili başlıktan tüm detayları ile konuyu takip edebilir. Israrcı olmak neyi değiştirir? Sadece şimdi olduğu gibi gerginlik yaratır, polemiklere sebep olur ve Sn. meyvelitepe' nin de söylediği gibi kastı aşan hakaretamiz söylemlere neden olur.

Kimse aynı fikirde olmak zorunda değil ama üsluba dikkat edilmesini, önemle rica etmekteyiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön