View Single Post
Eski 31-03-2011, 18:33   #22
soberman
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Has Un seçimi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Sayın Soberman

Bizim burada tahinli dediğimiz bir çörek yapılır. Normal pide hamuru ile tahini defalarca yoğururlar. Tepsilerde fırınlarda pişrirler. Özellikle ramazanda her fırın yapar. İçerisine ceviz kattıkları da olur. İsteyen bunu çörek olarak yedikleri gibi isteyen şeker şerbetine yatırıp tatlı olarak da tüketir. Çok güzel olur.
Elazığ yöresinde de yağlı olarak yaparlar. 250 gr. tereyağını 1 kilo hamura iyiyce yoğurarak yedirirler. Bir kaç saat bekletip pide yaparlar.
Has un dediğiniz acaba kendi öğüttürdüğünüz un mudur. Acaba siz hep Çorum yöresi unlarını mı kulanıyorsunuz. Ya da tercih ettiğiniz bir buğday çeşiti var mı? Onun ununu mu kullanırsınız.
Bahsettiğiniz tahinli çöreğin detaylı tarifini alabilirseniz uygulayıp yöresel tariflere koymak isterim. En azından kayıt tutmuş oluruz.

Buğday konusunda araştırmalarım devam ediyor. Maalesef test imkanım olmadığı için kulaktan dolma bilgilerle ya da soruşturarak neticeye varmaya çalışıyorum. İşin ilginci bu işi yapan arkadaşlarımın kendilerine farklı buğday, satmak için farklı buğday yetiştirmeleri. Şu an kullandığım buğday Erzurum yöresine ait. Yöre yöre değerlendirmeye çalışıyorum.

Sonuçlarını da tasnif edebilirsem (çok zor bir konu, tamamen AB destekli proje olarak alınmalı ve akademik bir çalışma yürütülmeli) paylaşmayı düşünüyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Bu gün karadeğirmen unu elimize ulaştı. Akşam eve gidildiğinde ilk testten geçecek. Umarız yüksek besin değerli unu, kalitesi yüksek, yenebilir bir ekmek haline getirebiliriz
Bazı konuları yazmak çok zor. Aynı tarifi farklı unlarla uyguladığınızda ortaya çıkan ürün çok değişik olabiliyor. Hatta değişik unlarla bir yapıyı elde etmek için kıvranırken, bakıyorsunuz bir unda kendi kendine ortaya çıkıveriyor. Bu da sizin için tam bir sürpriz oluyor.

Almış olduğunuz unda hem dokunun, hem de lezzetin ne denli değiştiğini mutlaka fark edeceksiniz. Bu farkı ortaya çıkarmak için de ya yoğrulmayan ekmek, ya da yavaşlatılmış mayalandırmalı ekmek öneriyorum. Çünkü bizim köylerimizde uygulanan yöntemler bunlar, köy ekmeği olarak damağımız bu tada alışık.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Konu başlığından (Ekmek Sanatı sitesinden isteklerimiz) uzaklaştığınızı hatırlatabilir miyim?
Çok özür diliyorum, malum konu konuyu açıyor.

Ama merak etmeyin, her konudan ES.com'la ilgili bir ders çıkardığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön