View Single Post
Eski 31-03-2011, 12:12   #57
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşlar konu içinde herne kadar solucan tarafında görünsemde, benim çalışmalarım toprak içi canlıların organik madde üzerindeki etkilerinden yola çıkarak organik mataryerllerin bu canlılarla beraber solucanın toprak içindeki faaliyetlerini araştırırken, bitkinin de bu canlılarla bereber eko sistemdeki yeri üzerinde bütünlük arz eden ilişkilerinide araştırarak daha objektif gerçeklere vardığımdan, sizlere bu mesajımda konumuz olan bonsai bitkisi ve solucanlar üzerine verecğim bilgiler taraflara polemiklere kaçmadan tartışma imkanıda getireceği umudunu taşımaktayım.

Ana konunun bonsailer üzerindeki paylaşımlar içindeki taraflara, konunun açıklamarını sunacağım, toprak bitki konularındaki bilgilerden yararlanacakların vede bonsai bitkisinin saksıdaki yaşamına giren solucanın önemine dikkat çekerek onların toprak içi canlılar ve solucanlar hakkındaki eksik bilgilerle yanlış kanaatler içinde bu konunun tartışılmasındaki zorluklarıda aşılmasını sağlıyacaktır.

Arkadaşlar toprak içinde bir çok organizmanın varlığı sayesinde organik maddenin dönüşümünde bitkiye besin sağlama olarak düşünüldüğünde, bu canlıların toprak içinde yaşamları evrimin kuralı olarak bonsai saksısındada devam etmektedir, sağlıklı bir sürecin işlemesinin kuralı olarak saksı toprağı içinde oksidasyonu önelemek zarureti vardır, bu işlem düzgün işlemedeğinde çürükçül bakteriler ortama hakim olacaklardır.

İşte bu bağlamda saksı toprağında solucan canlısı bulunmasıyla bu bakterilerin faaliyetleri kontrol altına alınabilmektedir. Bu olay bonsaisever arkadaşlarımız tarafından takdir edilmemiş olduğundan solucanın saksı içindeki bitkinin yaşamında olumsuz olarak değerlendirilmektedir.

Halbuki olayın gerçekte solucanla ilgisi olmamaktadır, burada bitkinin zarar görmesininin gerçek suçluları çürükçül bakteriler olmaktadır, burada solucanın üzerindeki eksik bilgilerinizi de tamamlamak adına solucanın beslenme alışkanlıklarını açıklamak isterim.


Bilindiği üzere solucanlar sadece organik çürüntülerle beraber toprak içinde bulunan bakterileri de menülerine katmaktadırlar, solucanın bu beslenme alışkanlığı toprak içinde mikro canlılar arasında bir denge unsuru olmakta zararlı bakteriler hatta hastalık yapıcı patojenler solucanın sindirim sistemlerinde baskılanarak toprak için olumsuzlukların giderilmesini sağlamaktadır.

Konu başlığında yersiz tartışmalar olmaması adına açıklamalarımı solucanlar yönünde sürdürmek istiyorum, toprak içindeki mikro organimazlar ve bakterilerden zarar görmemek için solucanın ortama bıraktığı salgılar içindeki doğal antibiyotikler bitki köklerine musallat olan zararlılar için toksin durumu arz eden bu oluşumlar bitkinin topraktan besin alımını desteklemektedir Solucan gübresindeki mucize buradan gelmektedir


Bu açıklamalarımla bonsai severlere paylaşımlar getirerek aynı zamanda onların polemik anlayışlarınıda engellemiş olmanın onuru içindeyim, bu açıklamalarımda kendilerince kapalı kalan ayrıntılar üzerinde bu konuda yazanlara detaylarda ayrıntılara girebilirim. Bu açıklamalarım aklı selim bonsai sevelerin takdirine mazhar olacağı kanatini taşımaktayım sevgiler saygılar sunarım.
Bu konu daha once de tartisildi ve bonsai konusundan uzaklasip solucan agirlikli bir tartisma oldugu icin baska sayfaya tasindi.

Sayin epsody bu sayfaya siz gelip yazdiniz, eski yazdiklariniz da animsatilinca hosunuza gitmedi. Oysa isi bu kadar buyultmeye gerek yoktu. Saksisinda solucan istemiyen onu saksisindan uzaklastirir, isteyen de saksiinda solucan beslemeye devam eder. Bonsai yetistirenlerin cogunlugu bonsaisinin toprak karisiminda solucan istemiyorsa(nedenini memet acikladi) israr etmenin bir anlami yok. Siz solucan bolumunde yazarsiniz, solucanla ilgili bilgilerinizden yaralanmak isteyenler de oradan yararlanir.


Asagidaki alintida belirtiginiz yontemle bonsai saksisi altina solucanlar icin yiyecek artiklari birakmak hic de hos birsey degildir bonsai icin. Oysa bu yontemi kullanmadigiz zaman da solucanlarin, o saksidaki bitkimize zarar verecegini siz soyluyorsunuz. Bonsainin vazgecilmez kurallarindan biri te temizlik ve titizliktir. O yuzden solucanlar artiklarla beslenemiyeceginden. Goz gore gore de agacin olmesine razi olmayacagimizdan. Bonsai saksisinda solucan tartismasini surdurmek anlamsizdir.

Iyi gunler.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın Arkadaşlar, solucanlar konusunun bir uzmanı olarak sizi solucanlar konusunda, saksıdaki solucanların bitki köklerine yaptıkları etkileri açıklıyarak, bilgilendirmek benim için büyük zevk olacak.

Arkadaşlar senelerdir saksıda çiçek yetiştiren insanlarımız, solucanların saksılarındaki çiçeklerinin köklerinde gördüklerinde çiçeklerinin gelişmediğini, kuruduğunu söylemişler, fakat solucanların geniş toprakları bırakıpta bu dar mekanlarda yaşamanın doğanın bir kuralı olduğunu kabul etmemişler, solucanda bu sınırlı dar mekanda yaşamanın sırlarına vakıf olarak hayatını sürdürme çabalarının bir nişanesi olarak bitkilerle ortak yaşıyarak hayatını sürdürmüş, lakin bitki sahiplari bitkilerini yeterli besleyemediklerinden verilen besinler saksıdaki iki canlıya yeterli gelmediğinden doğanın güçlü olanı tutmasından dolayı bitkilerin saksılardaki yaşamı sekteye uğramıştır.

Bizler akıllı varlıklar olarak gereken tavrı koyarsak bu canlıları saksı içinde beraberce yaşatabiliriz, bizim burada yürüteceğimiz mantık şöyle olmalıdır, bitkinin sahibi tarafından saksıya konulan besin maddelerinin nasıl oluyorda birisinin lehine olarak işlediğini bulmaktır, olaya saksıdaki bitki tarafından yaklaşınca göreceğizki, bitki topraktaki besinleri alabilmek için bir çaba sarf ederken köklerinden bir sagı ve enzim salar bunun sebebide bitki köklerinden alacağı besini emebilmek için önce onu bu salgıda eriterek kök hücrelerinden geçecek forma sokmaktadır.

Lakin ayni ortamdada komşusu solucan yaşamaktadır, enzim ve salgılar la bitki tarafından ön sindirimi sağlanmış olan bu bitki besinine solucan talip olmuş, bitkinin köklerinden emilimini sağlayana kadar solucan bunları gasp edercesine el koymuş bitkiyi bundan mahrum etmiştir.

Bu işlem saksı toprağındaki besin maddelerinin alımı boyunca sürüp gider saksı toprağındaki besin maddeleri tükenince bitki topraktan yaşımı için besin sağlıyamazken solucan toprağın içinde kendine besin meddeleri bulmakta zorlanmaz, bizlerde saksıdaki bitkinin durmunun faturasını solucanlara keserek işi solucanlerı saksıdan def ederek kurtulacağımızı sanırız.

Bu solucanların tahliyesini toprağa yapabilirsiniz, ama kimse saksında bir daha solucan olmayacağı garantisine sahip değildir. Ancak solucanın saksıdaki zararlarından kurtulmak istiyorsak, solucanları saksıda besleme başırısını gösterdiğmizde bu sorun bitecektir.

Nedir bu yöntemin cevabı derseniz, saksının altındaki tabağa solucanın sevdiği çürüntülerden, sıvı eriyiklerden sunmaktır. Tabii saksının üstünden değil, altına bırakılacak, üstünden de fazla sulama yapılmıyacak.

Solucanları bu yöntemle beslersek solucanlar da bizim saksımıza zarar vermeden faydalanarak gübrelerini bırakacaklar. Böylece saksımızdaki bitkilerimizi daha doğal yetiştrebiliriz.


Düzenleyen malina : 31-03-2011 saat 13:28 Neden: Yazılar kalınlaştırıldı...
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön