View Single Post
Eski 29-03-2011, 19:50   #21
Erdal Hoca
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Sayın tarık, mesleğim dolasısıyla ilaçlara yakınım. Metilen mavisi mikrop öldürücü (antiseptik) bir maddedir. Insanlarda da geçmiş yıllarda kaşeler ve drajeler halinde idrar yolları antiseptiği olarak kullanılmıştır (fakat yeni ilaçların kullanıma girmesiyle artık bu kullanımı hemen hemen yoktur) akvaryumculukla uğraştığım yıllarda akvaryum suyunu mikroplardan arındırmak adına genel antiseptik olarak zaman zaman kullandım.Yararı olduğunu da düşünüyorum. Ama tabii ki en önemli hijyen sizin de dediğiniz gibi su kondisyonunu iyi tutmak,su değişimine,ısıya ve filtrasyona önem vermek yani sorunun oluşmasına izin vermemek...

Akvaryumlarda en yaygın yapılan yanlışlardan biri de düzenli olarak ya da arada sırada aklımıza geldikçe çeşitli ilaçlar kullanmaktır. Bu kesinlikle yapılmamalı.

Oturmuş bir akvaryum suyunda balık dışkıları ve yem artıklarından ortaya çıkan amonyak, yararlı bakteriler tarafından önce nitrite sonra da nitrata dönüştürülür Biz akvaryumda ilaç kullandıkça yararlı bakterileri de öldürür balıkları da tehlikeye atmış oluruz.

Peki ne yapılmalı?
Yapılması gereken haftada bir düzenli olarak %10-15 gibi bir oranda akvaryumdan su çekip aynı orandaki dinlenmiş ve akvaryumdakiyle aynı ısıya getirilmiş suyu akvaryuma eklemektir.

Saygılar,

Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön