View Single Post
Eski 22-02-2007, 02:09   #7
AytunçGöy
Yeni Üye
 
AytunçGöy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Peki biyodizel aracıma zarar verir mi? Bana en sık sorulan soruların başında geliyor.. Bazı kullananlardan duyuyoruz "biyodizel araca zarar verir " diye neden böyle diyorlar?
kaliteli biyodizelde boyle sorunlar cıkmaz.Arastırmalar gostermiştir ki eger biyodizel kaliteli ise motorun ömrünü bile uzatmaktadır. Bunlar 1-2 yılda yapılan denemelerden cıkarılan sonuclar degildir cok uzun zaman sonucunda boyle bir kanıya varmıslardır.
Ama maalesef ülkemizde işini ciddiye almayan ve maliyeti daha nasıl dusurebilrim diyen ureticiler:
1- reaksiyon bitmeden biyodizeli ayırmaya calısıyor boyle olunca biyodizel(ester) icinde monogliserid, digliserid ve trigliseridler oluyor..kısacası biyodizel yerine depoya yanması zor olan maddeleri yolluyor. özellikle digliseridlerin yanması zordur ve tortuya sebep olur. Cıkan tortuyu analiz ettirirseniz cok rahat goreceksinizdir. Ben bizzat sahit oldum adamlar biyodizel uretiyoruz diyor ama sabun uretiyor!!!
2- yıkama yapılmamıs ya da bastan sagma yapılmıs icerikteki sabunlar ayrılmamıs
3-gliserin ayrılması icin yeteri kadar beklenmemis(ne kadar cabuk ayırma yaparsa o kadar zamandan tasarruf yaparım ve o kadar daha cok uretirim mantıgıyla yapılana tamamen yanlıs bir işlem) boylelikle motora yanması icin gliserin gondermiştir..eger yanma haznesinde kalınıtıları **** parcalardaki kalıntılara bakarsanız pekmez kıvamı koyu renk ve kokulu artık gorursunuz..işte bu gliserinden kaynaklanır.
eger koyu katılasmıs artıklar varsa ve sertligi yoksa yine gliserin ve tam gerceklesmemis reaksiyon cıktıları mevcuttur diyebiliriz.
yani aslında kalitesiz biyodizel kullanıyorsunuzdur ve aracınıza bakkaldan aldıgınız sıvı yagı koyup calıstırmaya kalkısıyorsunuz gibi birseydir...

kısa zamanda cok kar edeyim diyen işletmeler bu duruma dustu. Belediyelerimizde dustu bireysel kullanıcılar da çünkü uretimde onune gelen ben bu işi yaparım dedi. kesinlikle uzman kimyager, kimy muh denetlenerek uretim yapılması gerekmektedir. Her asamada kontroller eksiksiz yapılmalıdır.

Saygılarımla

AytunçGöy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön