View Single Post
Eski 28-03-2011, 22:32   #338
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Dr. Elaine Ingham, kendisini o kadar Toprak Biyolojisine adamış birisiki, toprağa kesinlikle biyolojik bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini belirtiyor. NPK eklemeyi, pH ve EC düzenleyicileri bir kenara bırakın diyor.

İşe toprak mikroorganizmalarını (yararlı bakteriler, mantarlar, protozoa ve nematodlar) ölçerek başlayın diyor. Yararlı mikroorganizmalar, toprak besininden, toprak yapısının düzeltilmesinden ve bitkilerin hastalık ve strese dayanıklıklarını sağlamasından sorumludur. Örneğin, hep zararlı oldukları düşünülen nematodlar buna güzel bir örnektir. Araştırmalar bitki tarafından alınan kullanılabilir “azotun %30-50 kadar kısmının nematodların bakterileri tüketmesi sonucu oluştuğunu göstermektedir.” (Jeff Lowenfels, Wayne Lewis, 2006)

Ancak sürekli toprak işleme ve kimyasalların gereğinden fazla kullanılmasından dolayı topraklardaki mikroorganizma çeşidi ve sayısı çok büyük oranda azalmıştır. Hatta fumigantlarla solarize edilen topraklarda mikroorganizma sayısı sıfırlanıyor.

Elaine Ingham bu yüzden toprakta mikroorganizma sayısının artırılmasını verimli bir toprak için birnicil ve en önemli koşul olduğunu belirtiyor. Hatta onun deyimiyle "topraklar hasta durumda ve hastalıklı bir toprakta sağlıklı bir bitki yetiştiremezsiniz."

Bu nedenle dünyanın bir çok ülkesinde katıldığı eğitimlerde, eğitim programı toprak mikroorganizmalarının tanınmasına yönelik basit mikroskop kullanımını da içermekte. Aşağıdaki resimlerde kendisi katılımcılara kompost içerisindeki mikroorganizmaların nasıl tanınacağını anlatırken görülüyor.

Name:  elaine ingham.jpg
Views: 2820
Size:  33.1 KB

Name:  elaine ingham 2.jpg
Views: 2576
Size:  44.4 KB

Aşağıda onun kursta anlattığı bir kompost çayı reçetesi bulabilirsiniz.

5 gallonluk kompost kabı (1 gallon=3.78 litre)
1 lb. kompost (1 lb=453.5 gr)
1/2 fincan humik asit
1 - 3 yemek kaşığı yosun
1 tatlı kaşığı sülfür içermeyen siyah melas

Bir ayrıntıyı daha vurgulamak yarar var. kompost çayı yaparken biz aslında yeni mikroorganizma yaratmıyoruz. Sadece kompostta varolan mikroorganizmaların 10.000 - 20.000 kat oranında çoğalmasını sağlıyoruz. Bu yüzden kullanacağımız kompostun kalitesine ve yaşına (minimum 4 ay) çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca kullanacağımız kompostun mümkün olduğunca fazla sayıda farklı maddeden yapılmış olması gerekiyor. Hatta bu komposta bir miktar solucan gübreside karıştırılabilir.

Elaine Ingham'ın ısrarla mikroskop üzerinde durmasının nedeni de bu. Kullanacağımız komposttaki mikroorganizma türlerini bilmemiz gerekiyor.


Düzenleyen acemi_caylak : 30-03-2011 saat 10:34
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön