View Single Post
Eski 27-03-2011, 15:38   #330
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Lonicera

Alıntı:
1. Aerobik koşullarda yapılan kompost ve yine aynı koşullarda yapılan kompost çayı (tüm şartların yerine getirildiği varsayımıyla) hiç bir şekilde zararlı organizma vb. içermeyecektir diyebilir miyiz? ( çoğunlukla sebzelerimde yapraktan da uyguluyorum)

Elaine Ingham, zararlı mikroorganizma içermeyeceğini söylüyor. Ayrıca yazıda da belirttiğim gibi bir miktar havuç suyu eklenmesinde fayda var.

Alıntı:
2. İyice ihtimarı sağlanmış ahır gübresini aynı aerobik şartlarda çay halinde uygulama şansımız var mı?

Eğer ahır gübresi sürekli karıştırılarak yakıldıysa, zaten aerobik kompostta yapılan süreçle aynı aşamadan geçmiştir. Ancak bir kenarda kurutularak yapıldıysa içindeki besin maddeleri çözünerek çok düşük seviyelere inmiştir.

Alıntı:
3. Esas merak ettiğim husus ise daha genel bir soru. Her ne şekilde elde edilirse edilsin, mikroorganizmaların yaşam süreleri nedir? Daha açık bir ifadeyle mikroorganizmaları sürekli yeniden elde etmenin çabası içinde mi olacağız yoksa onların varlığını daimi kılmanın, onlara gerekli koşulların hazırlanmasının bir yolu var mı?
Mikrorganizmaların ortamda yaşam süresi ısı, ışık, nem, pH seviyesi, toprak yapısı ve topraktaki besin maddesi miktarına çok bağlıdır. Üstelik her mikroorganizmanın gerektirdiği koşullar farklıdır. Örneğin bakteriler daha çok nötr toprakları, mantarlar asit karakterli toprakları severler. Eğer toprağınızın su tutma kapasitesi iyi, topraktaki oksijen ve besin miktarı yeterliyse dışarıdan eklediğiniz mikroorganizma sayısı gün geçtikçe azalacaktır.Bir diğer önemli noktaysa topraktaki organik madde miktarını sürekli kontrol etmekten geçer. 3 ayda bir toprak tahlili yaptırılması gerektiğini söylüyor uzmanlar.


Düzenleyen acemi_caylak : 27-03-2011 saat 16:20
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön