View Single Post
Eski 07-08-2005, 17:32   #3
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
SAHİPLİ ARAZİLERDE YAPILACAK ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

51) Sahipli arazilerde özel ağaçlandırma yapabilmek için saha büyüklüğü ne kadar olmalıdır?
En az 10 dekar, en fazla 3000 dekar olmalıdır. Saha parçalı ise en küçük parçası 5 dekardan az olmamalıdır.

52) Arazinin tapusu yoksa özel ağaçlandırma yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Ancak arazi üzerindeki zilyetliğin 3402 Sayılı Kadastro Kanununun 14’ncü maddesinde yazılı belgelerden biri ile belgelendirilmesi gerekir. Ayrıca zilyetlik belgesinin talep konusu araziye ve talep sahibine ait olduğu mahkeme kararıyla tespit ettirilmelidir.
Talep sahibi, bu tespitleri yaptırdıktan sonra özel ağaçlandırma için müracaat edebilir.

53) Başvuru nereye yapılır?
Özel ağaçlandırma yapılacak olan arazinin sahibi, noterden tasdikli çap ve tapuyu ekleyerek bir dilekçeyle en yakın orman idaresine başvurabilir.

54) Başkasına ait bir araziyi kiralamak suretiyle özel ağaçlandırma yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Ancak kira sözleşmesinin noterde düzenlenmiş olması ve arazinin özel ağaçlandırma amacıyla kiraya verilmiş olduğunun açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Kira süresinin de, araziye dikilecek türlerin idare süresi kadar olması zorunludur.

55) Başvurudan sonraki işlemler sırasıyla nelerdir?
  • Saha, Etüt Proje Başmühendisi veya Etüt Proje Mühendisi (Etüt Proje Başmühendisliğinin bulunmadığı yerlerde AGM. Başmühendisi) tarafından müracaat sahibine önceden bildirilen etüt tarihinde incelenir. Şartlar uygunsa ön etüt raporu düzenlenir.
  • Ön etüt raporu Bakanlık Bölge Müdürlüğünce onaylanır.
  • Rapor başvuru sahibine gönderilir.
  • Başvuru sahibi, 3 ay süre içerisinde yedi takım uygulama projesini serbest çalışan orman mühendisi veya orman yüksek mühendisine yaptırıp; ilgili Başmühendisliğe teslim eder. Ancak, proje sahası 50 dekardan küçükse proje yaptırmaya gerek yoktur. İşlemler ön etüt raporuna göre devam eder.
  • 1. 1000 dekar ve daha küçük sahalar için düzenlenen projeler Bakanlık Bölge Müdürlüğünce, 1000 dekardan büyük sahalar için düzenlenen projeler ise AGM’ce onaylanır.
  • 2. Kredi talep edilmişse kredi tahsis işlemleri yapılır. Genel Müdürlükçe kredinin tahsis edilmesini müteakip avans alınmasından sonra 30 gün içinde uygulamalara başlanır.
56) Hangi işler için kredi verilir?
Tasdikli projesindeki kadar olmak üzere; arazi hazırlığı, dikenli tel, ihata kazığı, fidan bedelleri, dikim giderleri ve 3 yıllık bakım tutarı kredi olarak verilir.
Ormanlık alanlardaki çalışmaların anlatıldığı II. Bölümün 29-39’uncu soruların cevap kısımlarındaki tali orman ürünü veren türlerle yapılacak özel ağaçlandırmalar için açıklanan teknik hususlar, kredi imkanları, faiz oranları ve geri ödeme şartları, sahipli yerlerde yapılacak özel ağaçlandırmalar için de aynen geçerlidir.
Kestane, Mahlep, Harnup, Antepfıstığı ve Zeytin türleri için ormanlık sahalarda uygulanan saha büyüklüğü sınırları, sahipli arazilerde uygulanmaz.

57) Kredinin faizi ne kadardır, geri ödemesi ne zamandır?
II. Bölümdeki 29 ve 30’uncu soruların cevap kısmında açıklanan hususlar, sahipli yerlerde yapılacak özel ağaçlandırmalar için de aynen geçerlidir.

58) Bitki türleri bakımından herhangi bir kısıtlama veya şart var mıdır?
  • Evet vardır. Sahipli yerlerde asli orman ürünü veren orman ağacı türlerinin dışındaki türlerle kredili olarak özel ağaçlandırma yapılmak istendiğinde, sahanın en az % 50’sinde asli orman ürünü veren ağaç türleri ile ağaçlandırma yapılması planlanmalıdır. Köy Tüzel Kişiliklerinin yapacağı çalışmalarda bu kural uygulanmamaktadır.

    Alıntı:
    Bu madde değişmiş. Tüm alanda asli orman ürünü veren türler dışında türlerle (Badem, ceviz vb ) kredili özel ağaçlandırma yapılır.
  • Asli orman ürünü; her çeşit ağaç, ağaççık ve çalışmalardan elde edilen oduna müteallik emvali ifade eder. Bunlar tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun, lif-yonga odunu, sırık, çubuk, yakacak odun ve benzeri emvallerdir.
  • Tali orman ürünü; asli orman ürünü dışında kalan orman ürününü ifade eder. Bunlar da reçine, sığla yağı, palamut, ıhlamur çiçeği, orman ağacı tohumları, kabukları, meyveleri, diğer orman bitkilerine ait yaprak, çiçek, kök, soğan, ur ve her çeşit orman örtüsü durumundaki ürünlerdir.

ÖZEL ORMAN FİDANLIĞI ÇALIŞMALARI

59) Özel orman fidanlığı nerelerde kurulabilir?
Sahipli arazilerde ve irtifak hakkı verilen Hazine arazilerinde özel orman fidanlığı kurulabilir.

60) Saha Büyüklüğü ne kadar olmalıdır?
Özel orman fidanlıkları en az 10 dekar, en fazla 50 dekar büyüklükte olabilir.

61) Başvuru nereye yapılır?
Fidanlık kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler; fidanlık kuracakları arazinin büyüklüğünü, mevkiini, üretecekleri fidan türlerini belirten dilekçeleriyle en yakın Genel Müdürlük birimine müracaat ederler.
Dilekçeye, arazinin harita veya krokisi ile mülkiyet belgesi de eklenecektir. Ayrıca, üretilecek fidanların pazarlama imkanlarını içeren rapor da başvuru sahibi tarafından ilk müracaatta orman idaresine verilir.

62) Özel orman fidanlıklarında hangi tür fidanlar üretilebilir?
Özel orman fidanlıklarında kavak, okaliptüs, kızılağaç, fıstıkçamı, ceviz, harnup ve antepfıstığı türlerinde fidan üretimine izin verilir.
Bu türlerin büyüme özellikleri dikkate alınarak ağaçlandırmadaki kullanım durumuna göre 1 veya 2 yaşında fidan üretimi yapılabilir.

63) Diğer türlerden fidan üretimine izin verilmez mi?
Fidanlık üretim alanının % 5’ini geçmeyecek şekilde diğer türlerden fidan yetiştirilmesine izin verilebilir.

64- Kredi veriliyor mu?
İhata ile ilgili işçilik giderleri, arazi tesviyesi, kimyasal ilaç, her nevi gübre, orman humusu ve turba bedelleri ile seleksiyon, ambalaj ve sevk işlemine kredi verilmez.
Talep halinde, tesis ve bakım giderleri için projesindeki tutar kadar kredi verilir.

65) Kredinin vadesi ve faizi ne kadardır?
Kredinin vadesi 7 yıldır. İlk üç yılı faizsiz ve geri ödemesizdir. Dördüncü yıldan itibaren her yıl dörtte biri ödenmek şartıyla ana para faizi ile birlikte tahsil edilir.
Bu kredilere, T.C. Ziraat Bankasının bitkisel üretim için verdiği yatırım kredisi faizinin yarısı oranında faiz uygulanır.

66) Özel orman fidanlıklarına uygulama projesi yaptırılır mı?
Evet yaptırılır. Müracaat edilen arazinin fidanlık kuruluşuna uygun olması durumunda, “Özel Fidanlık Kuruluş Raporu” düzenlenir. Bu rapora, toprak ve su örnekleri analiz raporu da eklenir. Kuruluş raporunun Bölge Müdürlüğünce onaylanmasından sonra en az 3 yıllık fidan yetiştirme deneyimine sahip serbest çalışan orman mühendisine “FİDANLIK UYGULAMA PROJESİ” yaptırılır.
Uygulama projesi, başvuru sahibi tarafından yaptırılır. Ancak, köy tüzel kişiliklerinin fidanlık uygulama projeleri Fidanlık Müdürü veya görevlendireceği Fidanlık Mühendisi tarafından yapılır.


ÖZEL ENERJİ ORMANI TESİSİ ÇALIŞMALARI

67) Enerji ormanı ne demektir?
Mevcut kök sistemleri itibariyle yeterli yoğunluk ve dağılışta bulunan yapraklı türlerle, özellikle meşe türü ile kaplı bozuk baltalık sahaların ekim yoluyla **** vejetatif yolla iyi baltalık sahalarına dönüştürülmesine ENERJİ ORMANI ÇALIŞMASI denir.

68) Özel enerji ormanı çalışmaları nerelerde yapılır ?
Mevcut kök sistemi itibariyle yeterli yoğunluk ve dağılışta bulunan türlerle, özellikle Meşe ile kaplı bozuk baltalık sahalarında özel enerji ormanı tesis yapılabilir.
Mülkiyet bakımından Devlet Ormanı, sahipli veya Hazine’ye ait olan arazilerde bu çalışmalar yapılabilir.

69) Özel enerji ormanı tesisiyle ilgili projelerin onayı kime aittir?
Orman Genel Müdürlüğüne aittir. Kredi talep edilirse, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü tarafından projesine uygun olarak kredi tahsis edilir.

70) Hangi işlere kredi verilir?
Canlandırma kesiminin usulüne uygun yapıldığının OGM tarafından tespit edilmesinden sonra, talep halinde ihata ve boşlukların ekim veya dikim yoluyla doldurulması amacıyla kredi verilebilir.

71) Kredi faizi ve vadesi ne kadardır?
Krediye, T.C. Ziraat Bankasının Bitkisel Üretim için vermiş olduğu kredilere uyguladığı faiz oranının üçte biri oranında faiz uygulanır.
Anapara faizi ile birlikte 15’ inci yılın Ekim ayında tahsil edilir.


ÖZEL İMAR-İHYA ÇALIŞMALARI

72) İmar-ihya çalışmasından ne anlaşılmaktadır?
Mevcut kök sistemi itibariyle yeterli yoğunluk ve dağılışta bulunan türlerle kaplı bozuk orman alanlarının koruma ile birlikte canlandırma kesimi, aşılama ve boşlukların ekim veya dikim yoluyla doldurularak verimli hale dönüştürülmesi anlaşılacaktır.

73) İmar-ihya çalışmaları hangi türler için uygulanmaktadır?
Kestane, Antepfıstığı, Zeytin, Mahlep, Harnup, Defne ve benzeri türler imar-ihya çalışmalarına konu edilmektedir.

74) İmar-ihya çalışmaları için kaç hektar saha için izin verilmektedir?
Köy tüzel kişilikleri için 300 hektara kadar saha izni verilebilmektedir. Diğer gerçek ve tüzel kişilere ise Kestane, Mahlep ve Harnup için 50 hektar, Antepfıstığı için 25 hektar Zeytin için ise 8 hektara kadar izin verilebilmektedir.

75) İmar-ihya çalışmalarına kredi veriliyor mu?
İmar-ihya çalışmalarında koruma için dikenli tel ihatası ile boşluklarının doldurulması amacıyla yapılacak dikimler için arazi hazırlığı, dikim ve fidan bedeli için kredi verilmektedir.

76) Bu çalışmalar sırasında proje sahasında bulunan diğer türler korunacak mıdır?
Proje sahasında bulunması halinde Ardıç ve diğer endemik türler aynen muhafaza edilecektir. Islah çalışmasına zarar verecek diğer türler Orman İşletme Müdürlüğünün denetiminde sahadan çıkarılabilecektir.

77) Mevcut kök sistemi itibariyle yeterli yoğunluk ve dağılıştan ne anlaşılacaktır?
Canlandırma kesimi veya aşılama yoluyla ıslah edilecek bireylerin sahada etüt heyetinin uygun göreceği dağılışta olmaları koşulu aranacak, gerekirse boşlukların dikim veya ekim yolu ile doldurulması sağlanacaktır.


Düzenleyen malina : 07-08-2005 saat 18:00
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön