View Single Post
Eski 20-02-2007, 20:32   #8
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Prof.Dr. Mikdat KADIOĞLU

İşimiz Allah’a ve kuraklığın k’sından anlamayanlara kaldı


Çarpılmaktan korkmuyorum! "Türkiye’de Yaşanan Kuraklık ve Etkileri" raporundaki "bilgi kuraklığı"nı ve bakanlarımızın kuraklıkla ilgili yaptığı yanlış açıklamaları defalarca dinledikten sonra "Bu ülkede bilim ve bilimsel etik iflas etmiştir" diye yemin edebilirim.

Ayrıca bu tür raporları yazanların ve bakanlarımızı bilgilendirenlerin, "kuraklığın k’sından bile haberi olmadığına" da yemin edebilirim. "İşimiz Allah’a kaldı" başlığıya verilen haberde ortak basın toplantısı yapan üç bakanımızın açıklamalarına itirazlarım aşağıda...

"Şu anda kuraklıktan bahsetmek doğru değil. Nisan-mayıs yağışlarını beklemek gerekiyor" sözlerine: Aslında kuraklığı, yağış gibi tek bir parametreye göre açıklanmak doğru değil. Yağışların azlığı kuraklığın ilk işaretidir. Tarımsal kuraklık, meteorolojik kuraklıktan hemen sonra oluşur. Böylece tarım, kuraklık tarafından etkilenen ilk sektördür. Yağışların akışa geçerek nehir ve göllerin su seviyelerini etkilemesi belli bir zaman alır. Bu nedenle, hidrolojik gözlemler kuraklığın ilk işaretlerinden sayılamaz. İçme ve kullanma su sıkıntılarıyla birlikte tarımsal ve hidrolojik kuraklığın sonuçları son aşamada sosyo-ekonomik kuraklık olarak kendini gösterir. Diğer bir deyişle ve en basit anlamda kuraklık, (arz ve talep ilişkisinde) su sıkıntısıdır. Yani kuraklık, ülkemizin farklı yerlerinde farklı çeşit ve seviyelerde hep yaşanmaktadır, çünkü biz yarı kurak bir ülkede yaşıyoruz.

*

"İlkbahar yağmurlarını bekliyoruz. Türkiye’de yağışlar en fazla, yüzde 50-55 oranında mart-mayıs ayları arasında düşer" sözlerine: Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük ölçüde Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü bu bölgelerde yağış daha çok kış aylarında alınır; ilkbaharda değil. Akdeniz ikliminden karasal iklime geçişin yaşandığı Orta ve Doğu Anadolu’da ise yağışlar daha çok baharda gerçekleşir. Yani mart ve mayıs aylarında Türkiye’nin her tarafına "en fazla yağış" düşmez. Ayrıca karasal geçiş iklimi görülen bu yerlerde yağış yağmur şeklinde değil; daha çok kar şeklinde olur.

"Küresel ısınmanın Türkiye’yi uzun vadede etkilemesi bekleniyor" sözlerine: Bir kere "küresel ısınma" değil; "küresel iklim değişimi" denilmesi gerekiyor. İklim denince akla sadece sıcaklık gelmemeli. Yağış da önemli bir iklim parametresidir. Ayrıca küresel iklim değişimi nedeniyle şu an Türkiye’de de kuraklık (orman yangınları, su kıtlığı, tarımsal haşereler, tropikal hastalıklar) ve ani sellerle birlikte yıldırımlardan ölenlerin sayısı artmış ve artmaya devam etmektedir. Yani etkilerini görmek için uzun vadeli beklemek gerekmez.

*

Ayrıca, "10- 15 yılda bir görülen aşırı kurak yılı", veya "döngüsel kuraklık" vb. gibi söylemler de uydurmadır. Türkiye, kuraklık gibi meteoroloji karakterli afetlere, gelişmiş ülkelere nazaran daha fazla kayıp vermekte. Çünkü kuraklık başta olmak üzere meteorolojik afetlerle ilgili resmen görevli bir birim, tanım, plan, mevzuat, politika, doğru bir anlayışımız vb. yok. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yerel yönetimlerimizde ve afetlerle ilgili kurumlarımızda meteoroloji mühendisleri çalışamamakta. Böylece yetkililerimiz, bilimsel, yasal ve kurumsal destekten yoksun bir şekilde basit hava durumu bilgileriyle bu tür olaylara kısa vadeli ve çok kısıtlı bir şekilde baktığı için filin tamamını görememekte...

"Reşit reşit, sen de, sen eşit" sözüne uygun olarak tekrar söylüyorum: Meteoroloji, hava ve iklim işi ciddi bir iştir. Kulaktan dolma bilgiler, bir yerde çalışarak veya okunan bir-iki ders veya kitapla öğrenilemez. Kendisine saygısı olan herhangi bir mühendis, bilim insanı veya herhangi birisi uzmanı olmadığı meteoroloji gibi oldukça çetrefilli bir konuda uzmanmış gibi asla konuşamaz. Bakan, vb. idarecilerimizi ve halkımızı yanlış bilgilendirerek ve yönlendiren, bilgi kirliğine neden olan sözde uzmanları Allah ıslah etsin!

Kaynak:

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön