View Single Post
Eski 21-03-2011, 22:05   #26
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sevgili domatesci,

Madem oksijene açık ortamda yapacaksınız, o zaman o kadar işçiliğe gerek yoktur. Şişenin kapağını del, akvaryum hortumu geçir, silikon yap.

Biraz araştırınca göreceksinki fermentasyon işlemi oksijensiz ortamda yapılması gerekir. Özellikle organik atıklarıda bu sisteme dahil ediyorsanız.

Oksijene açık ortamda sadece şeker ve mayayı denemediğim için bir şey söylemeyeceğim ama şişede oluşan hava habarcığını akvaryum hortumunun yönünü değiştirerek yönlendiremezsin. Hava, gaz gibi maddeleri belirli bir hedefe yönlendirebilmek için mutlaka vantilatör veya benzeri bir üfleçle gazı basınçla bir taraftan bir tarafa nakletmek gerekir.

Yoksa yer çekiminin tersi olarak çıktığı noktadan düşey olarak yukarı doğru çıkar. Gazın nereye gitmesini istiyorsanız benim gibi şişeyi o bitkinin altına gelecek bir yere koyarsanız yeterli olur.

Fermentasyon işleminde hava kilidinin önemi büyüktür ve seninde yaptığın bir hava kilididir. Akvaryum hortumunun diğer ucunu su dolu bir bardağa koyarsan şişenin içine oksijenin girmesini engellersin ama şişede oluşan basınçtan dolayı karbondioksit gazı bardak içindeki sudan kabarcık olarak çıkar ve sende sisteminin karbondioksit üerttiğini gözlerinle kontrol edip görmüş olursun. Gaz kabarcığı çıkışı durduğu anda da şişe içindeki şeker ve mayanın artık işlemini tamamladığını ve değiştirilmesi gerektiğini anlarsın. Tekrar kolay gelsin. Başarılar diliyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön