View Single Post
Eski 20-03-2011, 16:40   #78
Kirmit
Ağaçsever
 
Kirmit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Alanya / Antalya
Mesajlar: 55
Pek çok bitki ve meyve zaten faydalı içerikteler. Benim de dikkatimi çeken mesela, yurtdışından ithal edilen meyvelerden belki daha lezzetli (ya da biz alışkın olduğumuzdan öyle geliyordur) ve aynı şekilde faydalı meyvelerimiz olmasına rağmen, bunların reklamı dünyada bir ilkmiş, tıbbi buluşmuş gibi yapılıyor.
İşin gerçeği meyve ve sebzeler, mantar vs, sağlığımız için mucizeler zaten bana göre, onların faydalarını ben belki yeni öğreniyorum ama insanlar asırlardır kullanmışlar zaten dünyanın heryerinde... Mesela böyle çok bahsedilen ithal bir meyvenin faydalarını incelerken aynı etkiye sahip kızılcık olduğunu öğrenmiştim bir ara. Bu milliyetçilik değil, sadece bakış açısının farklılığı olabilir.
Tabi ki isteyen istediği meyveyi, bitkiyi, mantarı yetiştirsin, çeşitlilik ve tercih konusudur. Buna karşı değilim, sadece ticari abartmalar gibi geliyor bana, o konuda kandırılmaktansa, bilinçli olmak tüketici olarak doğru geliyor. Türkiye'de kırka yakın mantar çeşidi varmış (Bir kısmı da ihraç ediliyormuş). Mesela avatarımdakini çok severim ama hepsini bilmiyorum. Faydalı olduklarına da inanıyorum. Bütün gıdaların doğası, geni bozulmadıktan sonra tabi...
*Daha önce yazdıklarımla ilgili düşüncelerim aynı ancak internette biraz bu konuyu araştırdığımda ve burada yazılanları okuduğumda, farklı bilgilere ya da düşüncelere rastladım. Bu durumda benim tavsiyem çok bilmediğimiz, emin olmadığımız bir şeyi hemen kullanmamak yönünde. Çünkü ben çağımızdaki bilgi kirliliğinden ve bazen ticaret yüzünden yanlışlar yapılabildiğini gördüm.
Bana Ankara'da bilinen, saygın bir laboratuvarda, bir diyetisyen kanola yağı önermişti yemeklerde kullanmak için. Daha sonra biz bu yağı araştırdığımızda ilk kez GDO'nun ne olduğunu öğrenmiştik. Eskiden sanayide, ucuz olduğu için kullanılan bu bitkinin yağı insan kullanımı için uygun olmadığından, genetiği değiştirilerek piyasaya sunulmuş, yani GDO'lu olarak. O ne kadar uygunsa artık! Geçenlerde bir doktorun tv'de bu yağla ilgili söylediklerini duyunca yine şaşırdım. Sağlığa zararlı olduğunu söylerken, "maalesef bu yağın Türkiye'ye girmesinde ben önayak olmuştum", diyerek pişmanlığını dile getiriyordu.

Ben biraz kuşkucu oldum bu konularda ister istemez. Dikkatli olunmasını tavsiye ederim. (Yine eklemek isterim ki, şahsen benim, insan sağlığı pahasına, ilaç firmalarının son zamanlarada ticarete öncelik vermelerinin örneklerini görmem, GDO'nun gıdalarda belirtilmesine izin verilmemesi gibi nedenlerden dolayı, pek çok uzman ve yetkiliye de güvenim kalmadı ne yazık ki...)


Düzenleyen Kirmit : 20-03-2011 saat 19:25 Neden: ekleme
Kirmit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön