View Single Post
Eski 20-03-2011, 02:20   #311
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Euphorbia mammillaris variegata

Euphorbiaceae familyasından bir tür olan E. mammillaris var. variegata aydınlık, güneşli ortamları talep ediyor. Uygun koşullar sağlandığı taktirde bahar sonundan yaz sonuna kadar turuncu, sarı tonlarında çiçek açıyor ve dallanarak gelişiyor.

Gövdesindeki açık yeşil-beyaz dalgalanmalar ile oldukça ilgi çekici. Ortalama 20-25 cm. boylanıp, 30 cm. civarında yayılabiliyor. Uygun koşullar sağlandığında çiçekleneceğinden bahsettim az evvel. Çiçeklenmede kaktüslerin soğuk ve kuru bir kış geçirmeleri, uyku dönemi yaşamaları birçok kaynakta defalarca vurgulanıyor. Bu durum bu tür için de geçerli.

Bitkiyi uykusundan bahar aylarında havaların ısınmaya başlaması sonucu kademeli artan bir sulama periyodu ile uyandırmak ve bir süre sonra da bize çiçeklerini göstermesi için sıvı besinle desteklemek gerekli.

Üretimi elde edilen tohum ya da çeliklerle yapılabiliyor. Diğer kaktüslerde olduğu gibi çelik alındığında yara yerinin tamamen kurumasını sağlanmalı. Euphorbialardan alınan çeliklerde bitki bir süt salgılıyor. Bu süt zehirli olduğundan dikkat etmek gerekli. Sütün tamamen akmasını bekledikten sonra kesilen yer kuruyunca toprağa alabiliriz. Bitkide gelişme görene kadar sulanmaması öneriliyor.

Aslında bu şekilde bahsedildiğinde yani "... orayı kes, sütü akıt, sulama ya da sula..." dendiğinde kaktüslere hiç merakı olmayan birine ilgi çekici gelmeyebilir belki ama bu gövde renkleri ile E.mammillaris variegata kendisini sevdirir diye düşünüyorum.

Name:  IMG_0559-1.jpg
Views: 1944
Size:  26.2 KB

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön