View Single Post
Eski 18-03-2011, 10:16   #23
Yakup
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
Mühendislik Nedir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalı Mesajı Göster
Güneş enerjisini tartışırken iki konuyu ayırmakta fayda var:

Güneş enerjisinden elektrik üretimi henüz diğer kaynaklara göre pahalıdır. Bu konuda bir tarafta teknik olarak nasıl daha verimli hale getirme çabaları sürerken, öbür tarafta ise devlet desteği ile mevcut halinin kullanılabileceği tartışılmaktadır. Bazı ülkelerde bu destekler çıkmıştır.

Güneş enerjisinden sıcak su üretimi ise çok ekonomiktir. Güney sahillerimizdeki yaygınlığı zaten ortada...
Mühendis, arapça bir kelime olan "hendese" den geiyormuş. Hesap eden anlamındaymış..
Günümüzde ise, önemli olan sorunların kaynaklarını görüp bunlara ilişkin fikir ve proje üretebilme sanatıdır. Tabi bunu en uygun yolla yapmalı. En uygun yol ise, kimi zaman en ucuz olanı, kimi zaman en verimli olanı, kimi zaman ise en zararsız olanı.

Elektriğin klasik yöntemlerle nasıl üretildiğini bilmeyen arkadaşlar olabilir. Küçük bir hatırlatma ile, genellikle önce bir fiziksel kuvveti üretiyoruz; sonra da bu kuvveti işe, işi de enerjiye (elektrik) çeviriyoruz. Mesela termik santrallerde, suyu kaynatırız, oluşan yüksek basınçlı su buharı (60 bar ve 400 derece civarı) ile türbünün kanatlarına basınç uyguluyoruz. Oradan da hareket ve enerji üretimi.

Peki termik santrallerin su kaynağı neresi, göller vs. Yani serin veya soğuk sular. Bu suların termik santrale soğuk olarak direkt verilmesi yerine, güneş enerjisi sistemi ile bir ön ısıtmasının yapılarak mesela 90 dereceye çıkarılması ve böylece daha az kömür yakılarak aynı enerjinin elde edilmesinin masrafı nedir? (Su kaynağını Jeotermal den karşılamak, mineral içerikleri yüzünden Demi üniteleri yönünden sıkıntı olabilir mi? Ayrıca jeotermal kaynaklar turizm ve ev ısıtması için daha makul görünüyor.)

Aslında termik santrallerde geri kazanım üniteleri var (türbünü döndüren buharın önemli bir kısmı, gölden gelen suyun tekrar ısıtılmasında kullanılıyor) ve buraları sürekli dikkat isteyen karmaşık fabrikalar. Ama teoride, aynı enerjinin bir kısmını kömür yerine güneşten faydalanarak üretmek mümkün görünüyor.

Yakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön