View Single Post
Eski 20-02-2007, 08:24   #7
aysemelike
Ağaç Dostu
 
aysemelike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 434
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn Mesajı Göster
nergize benzeyen ama minyatürü bir çiçekle karşılaştım..
tohumunu almak istedim..

geçen aylarda papatya tohumu almıştım.. bunları incelediğimde papatyanın ortasındaki sarı kısımdaki her bir uzantının orta kısımının bir papatya tohumu olduğunu anladım..

buna dayanarak bu çiçeğin ortasındaki ve çiçeğin içindeki tohum olduğunu tahmin ettiğim parçacıkları ayıkladım.. ama bunlar hala yaş.. kurutmak gerekiyor sanırım.. belki de bekleyerek olgunlaşması gerekiyordu.. topladığım için tohum özelliğini henüz kazanmamış da olabilirler..

bu konuda bilgi verir misiniz..
benim tohum diye ayıkladıklarım eğer tohumsa kurutup ekersem büyür mü?
ve kurutmadan eksem olur mu?
bir de çiçeklerin tohumları genelde nerdedir ve nasıldır

teşekkürler..
Sayın mstfylcn,

Aldığınız parçalar gerçektende tohum değil. Nergis gibi soğanlı bitkilerin tohumları çiçek geçtikten sonra gelişen kapsül şeklinde bir yapının içinde olgunlaşıyor. Çiçek bitince sanki bir meyve gibi yeşil başlayan bu kapsül, daha sonra büyüyor ve olgunlaşıp sararıp kuruyor ve çatladığında tohumlar etrafa saçılıyor. Yanlız soğanlı bitkiler tohumdan yetiştirildiklerinde soğanın gelişmesi ve çiçek verebilmesi için türe göre 4-6 yıl geçmesi gerekebiliyor.
Ne yazıkki benim çiçeklerin hiçbirinin tohum kapsülünü çekip koymamışım, eğer internetten bulabilirsem yollarım...(internetten bir fotoğraf buldum, ekte bulacaksınız)
Selamlarımla.
Melike

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen aysemelike : 20-02-2007 saat 08:32 Neden: resim eklemek için
aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön