View Single Post
Eski 17-03-2011, 06:26   #11
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Avrupa ve Amerika'da çıkarılan ürünler eğer pestisit olarak kullanılacaksa, bakterisit, fungusit ve nematisit olarak piyasaya sürülüyorlar ve biological control agent (biyolojik kontrol ajanları) olarak adlandırılıyorlar.

Eğer bu ürünler biofertilizer olarak piyasaya sürülmüş ise, Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR, Türkçesi: Bitki Gelişimini Uyaran Bakteriler)şeklinde adlandırılıyor.

Biyolojik mücadelede kullanılan fungal ve bakteriyel antagonistler; bitkinin kök kısmında kolonize olma, besin-yer rekabeti, antibiyosis, parazitizm, uyarılmış sistemik dayanıklılık gibi etki mekanizmalarıyla patojeni baskı altına almaktadır. Nematodlar ise peradator (avcı) olarak adlandırılıyorlar.

Bu ürünler Avrupa ya da Amerika'da piyasaya sürülürken mutklaka aktif içeriğini belirtmek zorundalar. Bu konuda belirlenen standart ise, ürün içindeki canlı mikroorganizma sayısının CFU (coloni foming unit, yani koloni oluşturabilen birim) cinsinden mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Çünkü o mikroorganizma ancak o yoğunlukta uyguladığınızda etkili olabilmekte ve gerekli enzimi salgılayabilmektedir. Örneğin herhangi bir üründeki bakteri sayısı 10.000 iken etkili olmamakta, ancak 100.000.000 sayısında iken etkili olmaktadır. Yazım sırasında 10.000 vs. yazmak yerine bunların kısaltması olan 10 üzeri 4 şeklinde yazılıyor. Herhangi bir ürünün içeriğine baktığınızda aşağıdaki gibi bir açıklama görürsünüz.

Formulation: water dispersible granule (Formülasyon: Suda çözünebilen granül)

Composition: 1 x 10 üzeri 9 active spores / gram of the soil fungus Coniothyrium minitans, dried on glucose (İçerik: 1x10 üzeri 9 aktif (canlı) spor /gram Coniothyrium minitans adlı toprak mantarı, glukoz üzerinde kurutulmuş.)

Kısacası bu ürünün bir gramında 10 üzeri 9 (1 milyar) adet Coniothyrium minitans mantarı bulunmaktaymış.

Hatta bunlar canlı organizmalar olduğu için hepsinin yaşıyor olma garantisi verilmez. Bazı ürünlerde, prospektüs üzerinde vitality min. 60% şeklinde bir ibare görürsünüz ki anlamı minumum %60'ının canlı olduğunun garanti edilmesidir.

Eğer üreticiler, bir ürün içerisinde bakteri ya da fungus olduğunu iddia edip, aktif içerik bilgisini, üretim sırrı vb. bahanelerle size vermiyorsa o üründen uzak durunuz. Üreticinin bir aldatmacası ile karşı karşıyasınız demektir. Forumda, en aktif ve en çok tartışılan ürünler bunlara en güzel örnekler. Mutlaka içerik sorunuz. İçerik konusunda 80 çeşit bakteri, kurşunu eriten bakteri gibi söylemler varsa değil ünlü Japon Profesör, Albert Einstein deseler bile bir bit yeniği vardır. Bunlar meyve enzimi, meyve posası artığı, humik asit, melas vb. karışımından başka şeyler değil. Aynısını sizde yapabilirsiniz. Böylelikle 3-5 TL'ye mal olan bir ürüne 80-100 TL gibi uçuk rakamlar ödemezsiniz.

Aşağıda Amerika ve Avrupa'da en yaygın kullanılan ürünlerin uzun bir listesini üşenmeyip, tek tek araştırıp excele aktardım. Bunlar sizlere bir fikir verecektir. Ülkemizde bunlara benzer ürünler Simbiyotek, Bioglobal, Agrikem ve Boyut Dış Ticaret vb. firmalarda da bulunmakta ve sorduğunuzda size mutlaka aktif içeriğini söylerler.

Name:  biyofertilizer and biyopestisitler 1.jpg
Views: 2707
Size:  39.9 KB

Name:  biyofertilizer and biyopestisitler 2.jpg
Views: 4250
Size:  41.5 KB

Name:  biyofertilizer and biyopestisitler 3.jpg
Views: 2839
Size:  26.3 KB

Name:  biyofertilizer and biyopestisitler 4.jpg
Views: 3037
Size:  35.2 KB

Name:  biyofertilizer and biyopestisitler 5.jpg
Views: 2698
Size:  29.7 KB

Not:Fotograflar burada çok iyi çıkmadı. İsteyen listeyi excel olarak bu linkten indirebilir.


Düzenleyen acemi_caylak : 17-03-2011 saat 07:26
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön