View Single Post
Eski 19-02-2007, 16:28   #20
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Ev İçinde Yetiştirilen Limon ve Çiçek Tozlaşması

Madem evde yetiştireceksiniz limonunuzu, benim yaptığım bir hatayı bari siz yapmayın ve olur da limonunuz çiçek açarsa, sadece onlara merakla ve sabırsızlıkla bakıp çiçeklerin meyvaya dönüp dönmeyeceğini gözlemleyerek boşa beklemeyin; o canım çiçeklere yazık olur zira. Bir sezonu boşa harcamış olursunuz.

Çünkü, ev içindeki ortamda, pek çok meyve ve sebzenin çiçeğinde olduğu gibi, limonun da çiçeğinin açtıktan sonra meyveye dönmesi için tozlaşma denen durumun gerçekleşmesi gerekiyor. Aslında bu döllenme diye tabir edilebilecek bir durum. Çiçekteki/farklı çiçeklerdeki/farklı bitkilerdeki (bu ayrımın sebebini aşağıda vereceğim bağlantıda göreceksiniz) dişi ve erkek unsurların biraraya gelmesi yani.

Tabiatta bunu doğal mekanizmalar gerçekleştiriyor, ancak ev içindeki kapalı ortamlarda bu tozlaşma kendiliğinden gerçekleşmediğinden ötürü, eğer vereceğim bağlantıda söylenenleri yapmazsanız, benim gibi, açan 30-40 çiçeğe rağmen, tesadüfen (nasıl olmuşsa olmuş) döllenmiş 2 çiçek dışında meyveye dönemeden kuruyup dökülen canım limon çiçeklerinize dövünürsünüz.

Şimdiiiii; o sihirli bağlantı ise şurada.

Kolay gelsin...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön