Konu: Cymbidium
View Single Post
Eski 19-02-2007, 15:32   #8
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ardaezgi Mesajı Göster
Sayın Praecox,

Yaklaşık 80 cm boyunda ve bol çiçekli 5 günlük bir Cymbidiumum var.Ona en iyi şekilde bakmak ve bu güzel haliyle yaşatmak istiyorum.Phalaenopsislerin bakımı hakkında çok fazla bilgi var ama bu türle ilgili fazla bilgi bulamadım.Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda evimde uygun bir yer olmadığı için(birde hep gözümün önünde olsun diye) işyerime getirdim ve cam kenarına yerleştirdim. Işık direk tepeden değil hafif eğik geliyor, ama sadece çok az sabah güneşi alıyor.Sıcaklık 15-18 derece ve nemlenmesi için gündüzleri odayı havalandırıyorum,ayrıca kaloriferin üstünde su bırakıyorum.Benim birkaç sorum var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Phalaenopsis türünün bakımı için söyledikleriniz diğer türler içinde geçerli mi? Yani sulama,toprak ve kesimleri buna göre yapılabilir mi?Geniş bir saksısı var ancak içi görünür değil değiştirmek gerekir mi?Bahsedilen gübreler hakkında hiçbir bilgim yok, bu yüzden bu gübreleri çiçekçilerden **** fidanlıklardan temin etmek mümkün müdür?Birde söylediğiniz gibi bir kere dinlenmiş memba suyu verdim,yapraklarına değdirmemek için tabağına döktüm ama şimdi saksının üst tarafı kuru tabağında ise hala su var. Çiçeğimin su ihtiyacı olup olmadığını en sağlıklı nasıl anlarım?Bu arada İstanbul'un kuzey kesiminde(Sarıyer) bulunuyorum ve odamın penceresi maalesef kuzeydoğu tarafına bakıyor.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla!
Hah demek Sarıyer'desiniz.
Sarıyer'in suyu bendlerden gelir vede çok az kireçlidir. tuzluluk oranı da takribi 300 milliSiemens ile uygundur dolayısı ile doğrudan çeşme suyu ile sulıyabilirsiniz. nerden mi biliyorum...? eh komşuyuz sayılır.
Cymbidiumlar için kuzey batıya bakan bir pencere için "maalesef demek yanlış olur... zira en uygun penceredir özelikle de kışın en aydınlık olan taraflardan biridir. kışın sabah güneşi zarar vermez ancak yazları saat 10'dan sonra doğrudan güneş almamalı gölgelik olmalı...
cymbidium serini sever yani serin ve aydınlık. sıcakda vede az ışıkda derhal çiçeklerini döker. her türün kendine göre bir bakımı var Phaller'in kesim şekli sadece bu türe özeldir ne cymbidiumlardan ne de örneğin cambrialarda miltonialarda dendrobiumlarda vede oncidium'un sapından keserseniz böyle bir ikinci çiçeklenme evresine sokabilirsiniz hatta yavru dahi alamazsınız, çiçek sapından. Cymbidium'u kalorifere çok yaklaştırmayın ancak toprağını da phal.lerde tafsiye edildiği gibi tamamen kurumaya bırakMAyın. yapı marketlerrde gübre Orch.lara özel bulabilirsiniz. saksı da sadece yine Phal.lerde saydam kullanılır. cymbidium biraz sıkışık saksı sever hemen saksı değiştirmeyin. saksı harcı olarak sanırım sizin aldığınızda öyle hindistan cevizi kaba kırıntısı veya kaya yünü gibi su tutma özeliği kısıtlı ancak kökleri de havalandıran harçlar kullanabilirsiniz. ancak bu gibi hydroponik harçlarda devamlı ve düzenli besin takviyesi şartdır.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön