View Single Post
Eski 12-03-2011, 23:43   #1
CeeF
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Teraryum'da Kaktüs Yetiştirme

Merhabalar kaktüs sevdalıları
Aklımda çok ama çok güzel bir proje var ama tabi bazı soru işaretleride var kafamda ve sizlere danışmak istiyorum. Projem başlıkta da belirttiğim gibi "Kaktüs Teraryum Projesi".. Bir akvaryum düşünün içinde büyük Euphorbialar, grup grup Acanthocalyciumlar, Mammillarialar; küçüklü büyüklü bir sürü kaktüs ve bir çöl ya da güney amerika havası .. Kütüklerin, kayaların aralarında kaktüsler vs. Ama dediğim gibi kafama takılan bazı noktalar var, beraber fikir alışverişi yaparsak sanırım güzel bir sonuca ulaşacağız .

Öncelikle tabanı sormak istiyorum. Perlit vs. karışımımızı yapıp zemine serdik diyelim-en üst katmana ince bej rengi silis kum düşünüyorum- ve kaktüslerimizi diktik, sulamalardan sonra sizce zemin balçığa dönermi ? Ki döneceğini tahmin ediyorum bu yüzden tabana 7-8 cm boşluk yaparak tabanın 4-5 tarafından destek ile dediğim gibi 7-8 cm yukarıdan tel ızgara serip üzerinemi zemin yapsam diye düşündüm, böylelikle su alta akacaktır diye tahmin ediyorum. Birde hepimizin bildiği gibi kaktüslerimizi iyi gelişsinler diye kendilerinden küçük saksılarda yetiştiriyoruz, böyle büyük zeminde sizce gelişim problemi yaşarmıyım ? Ya da ne gibi problemler olabilir ?

Birde aydınlatma hakkında kafama takılanlar var. Bu sistemde elimden geldiğince ve olabildiğince mevsimleri, günlük güneş periyotlarını göze alaraktan bir sulama ve aydınlatma programı uygulayacağım. Haliyle kaktüsler bu şekilde güneş ışığı alamayacaklar, yapay ışığa maruz kalacaklar. Aydınlatma olarak sizce genellikle sürüngenler için kullanılan UV Spotlardan kullanmam uygun olurmu yoksa bitkili akvaryumlarda da kullandılan Day-Light Floresanlar yeterli gelir mi ? Kararsız kaldım..

Birde Nem ve Isı konusunda görüşlerinizi merak ediyorum..

Eğer bu şekilde sağlıksız olur kanaatine varırsak aklımda; 1 milyoncularda satılan plastik saklama kaplarından alıp-yükseklikleri 5-10 cm olanlar var- kaktüsleri saksılarıyla içlerine 3er 5er koyup akvaryuma yerleştirerek, kapların dışına kum sermek ve dekor yapmak var. Tabi ilk seçeneğimizi uygulamayı çok ama çok istiyorum. Eğer hiç biri olmaz dersek klasik sistemimizle devam edeceğim .
Şimdiden çok teşekkür ediyor ve değerli yorumlarınızı bekliyorum ...
Cenk..

CeeF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön