View Single Post
Eski 12-03-2011, 11:38   #56
nyaşarakıncı
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
Merhaba,
Ben forumları çok fazla takip etmiyorum. Eğitimden sonra neler konuşuluyor diye bakmaya başladım. Ama yine de pek sık bakmıyorum. Onun için cevabım gecikmeli olarak geliyor.

Biobest biological systems, Koppert Biological systems gibi firmalar ülkemizde faaliyet gösteriyor.
Buralardan gerekli biyolojik ajanları alabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla ülkemizde ticari olarak satımına izin verilmemektedir. Son yıllarda belki bir ikisi ruhsatlanmış olabilir.

Biyolojik preparatlara çok masum gözü ile bakılıyor. Bunların da kullanımında dikkatli olmak gerekli. Ülkemizde kullanım ruhsatı almış olmalı.
Biolojik preparatlar da doğaya bir müdahaledir. Üstelik kimyasallar gibi de değil kendileri üreyip, çoğalıp, dağılarak yerli populasyonları bozabilir. Onun için mutlaka ülkemizde izinli olanları bilinçli olarak kullanalıması gerek.

Doğal populasyonları korumanız açısından Psyllid’lerin doğal dümanlarını veriyorum: Uğur böceği (Scymnus spp.) , Nabis spp., Deraeocoris spp., örümcekler, chrysopidae, Hemorophiidae.

Çiçeklenme döneminde zirai ilaçları kullanacaksınız. Doğal düşmanlara yan etkisi düşük olanları kullanmanızgerek.

'Arap sabunu kullanabilirsiniz.' deniyor ama çiçeklenme döneminde kullanmanız gerektiğinden dikkatli olmak gerek. Doğal düşmanlara etkisi nedir bilmiyorum.

Karınca mücadelesini iyi yapmanız gerek.

Çevrede doğal düşmanların barınmasını ve beslenmesini sağlayan çit bitkileri, bahçede toprağı örten farklı örtü bitkileri bulundurmanız gerekli. Sarmaşık, dişbudak gibi ağaçların Psyllid’lerin parasitoid yoğunluğunu arttırdığı belirlenmiştir.

nyaşarakıncı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön