Sayın soberman verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ekmek sanatı sitenize, zaman zaman misafir olarak uğrayıp, oradaki bilgilerden de yararlanmaya çalışıyorum.
Fırına su koymanın hikmeti diye bir bölüm açıldığını görünce ilgimi çekti. Ve şöyle bir bilgiyi paylaşmak istedim. Bizim buralarda köy fırınlarında ekmek yapılacağı zaman, fırın yakılıp iyice kızdığında, közler demirden yapılmış bir aletle öne çekilir. Asıl belirtmek istediğim, uzun bir sopanın ucuna takılmış bir bez suya batırılarak fırın iyice süpürülür. Suya batırılmış bez ile bu süpürme işi defalarca tekrarlanır.
Bu, fırının kül ve köz parçalarından temizlenmesinin yanı sıra, işlem suyla yapıldığından, belki de pişen ekmeğe de yararlı olabileceği aklıma geldi ve paylaşmak istedim.
|