View Single Post
Eski 09-03-2011, 21:34   #3
Sevgi Durul
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Sayın soberman verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ekmek sanatı sitenize, zaman zaman misafir olarak uğrayıp, oradaki bilgilerden de yararlanmaya çalışıyorum.

Fırına su koymanın hikmeti diye bir bölüm açıldığını görünce ilgimi çekti. Ve şöyle bir bilgiyi paylaşmak istedim. Bizim buralarda köy fırınlarında ekmek yapılacağı zaman, fırın yakılıp iyice kızdığında, közler demirden yapılmış bir aletle öne çekilir. Asıl belirtmek istediğim, uzun bir sopanın ucuna takılmış bir bez suya batırılarak fırın iyice süpürülür. Suya batırılmış bez ile bu süpürme işi defalarca tekrarlanır.

Bu, fırının kül ve köz parçalarından temizlenmesinin yanı sıra, işlem suyla yapıldığından, belki de pişen ekmeğe de yararlı olabileceği aklıma geldi ve paylaşmak istedim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön