View Single Post
Eski 07-03-2011, 10:55   #5
cheko
Ağaçsever
 
cheko's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-03-2011
Şehir: İstanbul-Antalya
Mesajlar: 43
Cümbez

Kıbrıs'da cümbez diye adlandırılan ve genellikle anıt ağaç büyüklüğüne ulaşan bu ağaçtan (incir familyasından) her büyük bahçede bir adet bulunurdu eskiden. Çocukluğumda Limasol'da neredeyse şehrin göbeğindeki Elefteria caddesi üzerindeki bir küçük çıkmaz sokağın sonunda yeralan narenciye bahçemizde de ulu bir cümbez ağacı vardı. Rahmetli babaannem bana (5-6 yaşındaydım) küçük bir çakı verip küçük bir merdiven yardımıyla rahatça ulaşabildiğim küçük yeşil incirleri çizmemi istemişti. Çizdiklerimin bir hafta 10 gün sonra inanılmaz güzellikte meyvelere dönüştüğünü hayretle görmüş (Rengi çok güzel bir pembe tonu, çok hoş bir kokusu olan (o zamanlar rayiha denirdi) ve kalın etli lezzetli, ama çok tatlı olmayan bir meyve) ve bu görevi büyük bir keyifle yapmaya devam etmiştim. Üretim planlamasını da daha o yaşlarda öğrenmemi sağlamıştı bu uygulama..

Yıllar sonra bu işin sırrını merak ettiğimde Afrika'da bu meyvaların döllenmesi ve olgunlaşmasını sağlayan küçük sineğin Akdeniz yöresinde bulunmaması yüzünden çizme yönteminin asırlar önce keşfedildiğini öğrendim..

Yıllar sonra ablam'la eniştemin Girne'deki bahçesine bir cümbez ağacı diktim. İlk 7 yılda meyva vermez denmişti. Sanırım 1-2 yılı kaldı.Girne'deki cümbezin meyvelerini de çizeceğiz...

Selamlar, sevgiler...


Düzenleyen cheko : 08-03-2011 saat 10:01 Neden: yazım hatalarını düzeltmek
cheko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön