View Single Post
Eski 03-03-2011, 20:13   #28
cheko
Ağaçsever
 
cheko's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-03-2011
Şehir: İstanbul-Antalya
Mesajlar: 43
Erythrina Crista Galli

Sayın Omar'ın ricasını kıramadım. Bu işin uzmanı değilim ancak bazı bitkilerle özellikle Erythrina Crista Galli ile ilgili yaşayarak öğrendiklerimi sizlere aktarabilirim.
Bir kere öncelikle belirtilmesi gereken konu bu bir salon bitkisi değil. Bir ağaç, hem de bir bahçede iklim de uygunsa ciddi yatırım yapılabilecek bir ağaç.
Açık havada saksıda da iyi sonuç vermeyecektir. Bunun nedeni kök yapısı. Kökü bir kılıç gibi toprağın derinliklerine iniyor. Bu yüzden tohumunun doğrudan toprağa dikilmesi en iyi çözüm olacaktır.
Bir fidanlıktan alınıyorsa mümkün olduğu kadar genç fidan olmalı. Bitki saksıda biraz fazla kalırsa kök hemen deforme oluyor.
Antalya'da yaygın( ve elbette yanlış) olarak Alev Ağacı diye adlandırılıyor. Halk arasında Dilber Dudağı da deniyor. Baklagillerden olduğunu sanıyorum, fasulyeye çok benzeyen meyveleri ve tohumları var.
Yaprakları da fasulyelerde görülen türden üçlü gruplar halinde. Diğer Erythrinalar da böyle.
Suyu tutmayan, geçirgen yapılı bir toprağa doğrudan ekilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, soğuk kuzey rüzgarlarını almayan, güneyi açık, bol güneş gören bir yere dikilmesi. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde kökleri kışın fazlaca soğuk suda kaldığında çok etkileniyor. Böyle yerlerde yükseltilmiş yerlere dikilmesi daha uygun olur.
Bahar ve yaz aylarında haftada 1-2 kez sulamak yeterli olacaktır.
Tohumlar tercihan şubat, mart aylarında toprağın 3-5cm derinliğine dikilmelidir. Böylece bir sonraki kışa kadar yerine alışacak ve büyümesini sürdürecektir.
Eğer soğuktan etkilenirse baharda küllerinden yeniden doğma ihtimali yüksektir.
Benim Antalya Belek'de gözüm gibi baktığım Mercan ağacı da zaman zaman kuzey rüzgarlarından etkileniyor. Mart ayında güzel bir budama ile işi çözüyoruz. Mayıs ayında ilk çiçeklenme dönemini yaşıyor, bize de bir ayı aşkın bir süre inanılmaz bir güzellik yaşatıyor.
Haziran sonu temmuz başı bol tohum alıyoruz. Temmuz sonu,ağustos başı bir çiçeklenme dönemi daha yaşatıyor bize. Bu dönem de bir ay kadar sürüyor.
Bence Akdeniz kıyısında yetişebilen çiçekli ağaçlar arasında uzak ara 1 numara. Eşimize dostumuza bu güzel ağacı yetiştirmeleri için tohumlar, tohumlardan yetiştirdiğimiz genç bitkiler veriyoruz, ama bugüne kadar pek azı sonuç alabildi.
Bu arada çiçek rengi turuncu olan farklı bir türün bu yaz ilk kez çiçeklenmesini yapmasını bekliyoruz.

Selamlar, sevgiler....

cheko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön