Hidrokültürdeki birkaç saksımın çözeltilerini takip edebilmek için "El altında bulunabilen malzemelerle ortam asidik mi bazik mi nasıl anlarım" sorusunun cevabını ararken rastladım bu konuya. Satın aldığım besinlerin arkasında pH değerleri yoktu. Oturup uzun uzun hesaplamalarını yapmak iş değil, doğru çıkar mı orası da belli değil. 2-3 saksı için de paraya kıyılıp pHmetre alınmaz tabi, pH kağıdı satan eczane arayıp bulmak da uzun iş.. Uzatmayayım, meğer çözüm oldukça basitmiş : Kırmızı lahana
Tariflere bakarsak 2 şekilde yapabiliyoruz.
- Çözelti yapmak için kıyılmış lahanayı kaynamaya yakın derecede distile suyla karıştırıp filtreden geçiriyoruz. Soğuduktan sonra kullanabiliriz. Aşamalarını ve denemelerde çıkan renkleri aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=DvMg4VfyWYw
- Bir diğer yöntem de kıyılmış kırmızı lahana yapraklarını yumuşayıncaya kadar 1-2 dk. mikrodalgada çevirdikten sonra, çıkan suyu kahve filtresine emdirip kurutarak pH kağıdı yapmak. Videoyu
buradan izleyebilirsiniz.
Bilimsel açıklamasına gelince.. Kırmızı lahananın yapısında bulunan ve suda çözünebilen flavin (bir tür antosiyanin) pigmentinin, farklı pH larda farklı renkte gözükmesi bunu sağlıyor. Çok dar aralıklar vermiyor elbette. Ayrıca lahananın yetiştiği toprağın özelliğine göre renk farklılığı da gözlendiğinden her seferinde renk tonlamaları farklı olabilir. Ancak kabaca göstermek gerekirse, denemelerden aşağıdaki renk skalası elde edilmiş. Bizim memleketin lahanaları ne renk verecek görmek için denemelere başlayalım bakalım