View Single Post
Eski 01-03-2011, 15:42   #1
elek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Ev Yapımı pH İndikatörü

Hidrokültürdeki birkaç saksımın çözeltilerini takip edebilmek için "El altında bulunabilen malzemelerle ortam asidik mi bazik mi nasıl anlarım" sorusunun cevabını ararken rastladım bu konuya. Satın aldığım besinlerin arkasında pH değerleri yoktu. Oturup uzun uzun hesaplamalarını yapmak iş değil, doğru çıkar mı orası da belli değil. 2-3 saksı için de paraya kıyılıp pHmetre alınmaz tabi, pH kağıdı satan eczane arayıp bulmak da uzun iş.. Uzatmayayım, meğer çözüm oldukça basitmiş : Kırmızı lahana

Tariflere bakarsak 2 şekilde yapabiliyoruz.

- Çözelti yapmak için kıyılmış lahanayı kaynamaya yakın derecede distile suyla karıştırıp filtreden geçiriyoruz. Soğuduktan sonra kullanabiliriz. Aşamalarını ve denemelerde çıkan renkleri aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=DvMg4VfyWYw

- Bir diğer yöntem de kıyılmış kırmızı lahana yapraklarını yumuşayıncaya kadar 1-2 dk. mikrodalgada çevirdikten sonra, çıkan suyu kahve filtresine emdirip kurutarak pH kağıdı yapmak. Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Bilimsel açıklamasına gelince.. Kırmızı lahananın yapısında bulunan ve suda çözünebilen flavin (bir tür antosiyanin) pigmentinin, farklı pH larda farklı renkte gözükmesi bunu sağlıyor. Çok dar aralıklar vermiyor elbette. Ayrıca lahananın yetiştiği toprağın özelliğine göre renk farklılığı da gözlendiğinden her seferinde renk tonlamaları farklı olabilir. Ancak kabaca göstermek gerekirse, denemelerden aşağıdaki renk skalası elde edilmiş. Bizim memleketin lahanaları ne renk verecek görmek için denemelere başlayalım bakalım

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen elek : 01-03-2011 saat 15:53 Neden: link düzeltme
elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön