View Single Post
Eski 28-02-2011, 20:15   #88
Zeytin agaci
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn zeytinağacı., Gerçi sorunuz sn alice ye ama ben ilk aklıma geleni söylemek istedim:
1. Meyve ağaçlarında "Soğuklama isteği" diye bir kavram vardır. Bu da Yıl içinde 7 oC sıcaklığın altındaki süre-zaman/ saat olarak ifade edilir. Bazı meyve tür ve/veya çeşitlerinde uzun süre soğuklama isteği vardır (örneğin x çeşidinde 900saat vb gibi) İşte bu tür meyveleri Muğla ,adana, antalya vb. gibi kışın soğuklama süresi düşük olan bölgelere dikemezsiniz. Dikseniz de çiçek tomurcuğu, dolayısıyla çiçek ve meyve OLUŞTURMAYABİLİR.
2. Sert çekirdekli meyvelerde bu süre genellikle uzun olabilir (tabi ki istisnaları var) Elma-armut da uzun soğuklama istediğini sanıyorum.
3. Meyve ağaçlarında dölleme sorunu yanında bu sorunu da dikkate almanızı öneririm. Kolay gelsin.
Sayin kgursan
Bu güzel siteye üye olduktan sonra sorularimi defalarca iletmeme ragmen cevap alamadigimdan artik ümidimi kesmistim ki, sizden cevap geldi. Cok tesekkür ederim. Bir de sizin Ziraat Yüksek Mühendisi oldugunuzu ögrendim ya. Artik size ya sabir!
Bu arada, cocuklugum Yalova'da gecti. Cok severim Yalova'yi. Cok güzel anilari hala bellegimde. Babam Yalova'da hem ögretmen hem müdürdü.
Istanbul'un bir kültür sehrinden buraya yeni geldim. Istanbul'da olsam bitkiler hakkinda kitaplar araciligi ile kendimi gelistirebilirim. Ancak burda en yakin ilcede üc kücük kitapci var. Onlar da roman satiyor.
Burda arazi cok tasli ve sert. Bir fidan dikmek icin bir gün tas temizliyorum. Zaman kisitli. O kadar zaman ve emekten sonra dogru fidani dogru yere dogru bir sekilde dikmek istiyorum. Toprak cok sert ve suyu uzun müddet yüzeyde tutuyor. Ayrica cok rüzgarli, hatta ayda bir kac kere firtinali. Rakim 500 m. Aksam günes battiktan sonra ve özellikle geceler sert/soguk. Günes dogduktan sonra ilkbahar iklimi. Kis bol yagisli, yazlar kurak. Etrafta az da olsa kayisi, limon, nar agaci, bol miktarda zeytin, cam agaclari var. Badem agaclari kurumus. Artik olmuyormus.

Bu bilgiler isiginda bana yardimci olursaniz, hem bitkiler hem de ben cok mutlu oluruz. Simdi sabriniz sinaniyor.
1) Kayisi, kiraz, nar, limon, portakal, sedir, fistik cami, keci boynuzu, zeytin agaci, elma, armut ve yediveren sarmasik gülleri dikmek istiyorum.
2) Fidanlar arasindaki mesafe ne kadar olmali?
3) Tüm meyveler icinde kayisi (özellikle o etli Malatya ve Erzincan kayisisi) ve kirazi cok sevdigim icin illa da dikmek istiyorum. Bulundugum yere hangi cinsleri önerir siniz?
4) Bir kac km uzakliktaki agaclardan bahceme birer tane ekersem, agaclarimin ciceklenmesini saglar mi?
5) Elma, armut, portakal icin de buraya uygun cinsler önerebilir misiniz?
6) Toprak cok sert oldugundan ve su tuttugundan topragi kac cm derinligine gevsetmem gerekir ve nasil?
7) Burada bol keci var. Gübre olarak keci gübresi yeterli mi? Ölcü bitkinin dikildigi alanin m²'sine ve/veya bitkinin büyüklügüne göre mi? Dogru miktari nasil hesap edebilirim?
8) Iyi fidan (yediveren gülleri de dahil) asili mi olmali? Asili oldugunu nasil anlarim?

Sizi korkutmadigimi umarim. Yakin cevremde tarim alaninda egitim veren bir kurum bulabilirsem, mutlaka kaydolacagim. Siz gercekten en güzel mesleklerden birine sahipsiniz. Cok büyük bir zenginlik.
Simdiden cok tesekkür ederim.
Sevgiyle kalin.

Zeytin agaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön