Konu: huzunperest
View Single Post
Eski 28-02-2011, 11:56   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
huzunperest

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

2007 yılında oğlumun okuduğu ilköğretim okulunun bahçesinde bulunan iki ceviz ağacı, okul müdürü tarafından kestirilmişti. Bu duruma çok üzülüp, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine, kaymakamlığa ve belediyeye şikâyet dilekçesi vermeme rağmen hiçbir sonuç alamadım. Son çare internetten şikâyet edebileceğim bir yer ararken Ağaçlar.net karşıma çıktı. Her şerde bir hayır vardır diyerek kendimi avutuyorum. Ceviz ağaçlarını kaybettim ama bu sayede Ağaçlar.net’i kazandım.

Burada neler öğrendiniz?

Burada öğrendiklerim saymakla bitmez. Bitkileri, doğayı sadece sevmekle yetiniyordum. Tohum çimlendirmeden, çelik almaya, aşılamadan, sulamaya, gübrelerden, zararlı mücadelesine kadar her şeyi buradan öğrendim ve öğrenmeye de devam ediyorum. En önemlisi de paylaşmanın, dayanışmanın, dostluğun ve sabrın hakim olduğu kocaman doğasever bir platformun varlığını öğrendim.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Genelde alıcı konumundayım. Bilmediğim daha birçok şey var. Bunları öğrenmeye çalışırken bitki yetiştirmede özellikle deneyimlerimi paylaştığım konular olmuştur. Bunun dışında bilgisayar ve program kullanımı konusunda bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışıyorum.

Sizi tanıyalım

Adım İlknur, 1969 Bartın/Amasra doğumluyum. Evliyim, 16 yaşında bir oğlum var. 1978 yılından beri Üsküdar’da yaşıyorum. Nüfus Müdürlüğünde 7 yıl görev yaptıktan sonra istifa ettim. Meğer benim yaratılışıma en uygun iş ticaretmiş 2001 yılından beri okul kantini işletiyorum. Bu iş benim için biçilmiş kaftan diyebilirim.

Uzun soluklu tatil döneminde ülkemin farklı yerlerini gezmek, özellikle dağ, mağara ve şelalelerini görmek, insanlarıyla sohbet etmek, efsanelerini dinlemek, yöresel deyimleri, dua ve bedduaları derlemek bana büyük keyif veriyor.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Sabah ve akşam olmak üzere iki seansımız vardır bitkilerimle. Sabah seansları genelde sulama ve günlük bakım şeklinde olur. Yaklaşık 1 saatimi alır. Akşam seansı ise daha bir keyiflidir. Hani günün koşuşturması, telaşı, işi gücü biter de bir ohhh! dersiniz ya, işte o zaman elime bir büyüteç alıp tek tek bitkilerimin yapraklarını sürgünlerini inceleyip onlarla sohbet etmek, onları seyretmek, kadim bir dostla kahve keyfi yapmak gibidir. Bu tören ise 2 saati bulur ki tören sonunda daha uyumadan, ertesi günün koşuşturmasına hazır olacak kadar dingin ve enerjik olurum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Ağaçlar.net o kadar mükemmel ki ne eksik ne fazla diyebileceğim bir konu yok. Ağaçlar.net ile ilgili en büyük arzum ise kurumsallaşması, dernek gibi bir oluşum mükemmel olurdu.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Bir çok üyemizin bilgi ve deneyiminden faydalanmak ve bu bilgi ve deneyimlere tek bir tuşa basarak ulaşmak o kadar büyük nimet ki bizim için, bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor.
İlgilendiğimiz konu başlığını okumadan, yeteri kadar araştırmadan orta yerden aynı sorunun 170. kez sorulması hem okuyanı hem de cevaplayanı yoruyor. Bu konuya dikkat edilmeli diye düşünüyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek bana huzur, mutluluk ve yaşama sevinci veriyor. Zaten sabırlı bir yapım vardı. Şimdi ise etobur bitki tohumları çimlendirirken sabır taşı oldum diyebilirim. Bundan da şikayetçi değilim.
En çok ilgilendiğim türler; Etobur bitkiler, kaktüs ve sukulentler ve hoya çeşitleri.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Aklıma geldiğinde hala o anı yaşar gibi katıla katıla güldüğüm bir olayı anlatmak istiyorum.
Ağaçlar.net’te, 2009 yılı başlarında değişik mum çiçeği türlerine sahip olmak amacıyla Sayın dkp’nin önderliğinde bir grup oluşturup ortak sipariş vermiştik. Hollanda’da bulunan Paul Shirley’in sitesinden seçtiğimiz mum çiçeği (hoya) çeşitlerinin elimize ulaşmasını heyecanla bekliyorduk. Birkaç arkadaşımızın siparişlerinin geldiğini sevinç ve gıpta ile okuduğum günlerde, dilimde sürekli Paul Bey ismi pelesenk olmuştu. “Paul Bey benim paketi gönderdi mi acaba? Paul Bey’e mail atıp sorsak mı? Paul Bey’den cevap geldi mi? Paul Bey…. Paul Bey….”

İki paketimden birisi gelmiş, diğeri ya paket merkezinde ya da gümrükte sırra kadem basmıştı. Gelen paketimdeki çeliklerimle avunup “en azından bunlar postada kaybolmadı” diye kendime teselli veriyor, bir yandan da minik bir ümit kırıntısı besliyordum gelmeyen paketim adına.
Yaklaşık olarak 1 ay sonra bir sabah cep telefonuma bir mesaj geldi. Uyanıp telaşla mesajı gözlüksüz, zorlanarak okumaya çalışıyorum.
Mesajı Gönderen: Paul Bey
Mesaj : Sizin ve ailenizin Regaip Kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Dumura uğramış bir vaziyette mesaja bakakaldım. O an aklımdan onlarca soru geçmeye başladı.
Paul Bey benim numaramı nereden biliyor. Daha da tuhafı benim telefonumda Paul Bey niye kayıtlı. Paul Bey Regaip Kandilimi niye kutluyor. Paul Bey…. Paul Bey…
Gözlüklerimi alıp şu mesajı baştan okuyayım!
Meğer aile dostumuz Fuat Bey Regaip kandilimi kutluyor.
İki cümle tebessümle aklımdan geçiyor. “Dervişin fikri neyse zikri odur. Kör görmez uydurur”

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Evet kesinlikle planlarım değişti. Kısa vadede, daha büyük balkon ya da terasa sahip bir eve taşınma planım var. Uzun vadede ise eşimin memleketi Rize’ye yerleşip hoya ve etobur bitki yetiştireceğim amatör bir sera oluşturmak istiyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Evet büyük bir keyifle katılıyorum. İlk kez gördüğünüz bir üyeyi blle, sanki yıllardan beri tanıyor ancak uzun süredir görüşememişsiniz gibi hissettiren, sıcak, neşeli ve tebessüm dolu toplantılar…

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Bitkilerle ilgili kaynağım sadece Ağaçlar.net diyebilirim. Bir de Ev Bahçe dergisini takip ediyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Ağaçlar.net’te saymakla bitiremediğim sayıda örnek insanlar var. Mutlaka her birinden ayrı ayrı etkilendiğimi, ruhumda taslak olarak bulunan doğa ve çevre sevgisini onlar sayesinde büyütmeye çalıştığımı düşünüyorum.
Çocukluğumda bana doğa, çevre ve özellikle bitki sevgisini aşılayan rahmetli dedemi de büyük ölçüde örnek almışımdır. Boş zamanlarında eline aldığı aşı kalemleriyle dağlara çıkar, oradaki yabani meyve ağaçlarını aşılar, birbirlerine gölge yapan ağaçları budar, bakımlarını yapardı. Bulunduğu köydeki tüm fıstıkçamı ağaçları onun fidanlarından oluşmuştur. Kapısının önünde mutlaka çimlendirdiği bir fıstıkçamı bulunurdu. Ziyaretine gelenlerin eline bir tane tutuşturup, onları ağaç dikmeye sevkederdi.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Sürekli takip etmediğim, içeriğini sadece üye olarak görebileceğim birkaç foruma üye olup bana gereken içerikten faydalandıktan sonra bir daha uğramadığım forumlar olmuştur.

Ağaçlar.neti onlardan ayıran en önemli özellik deyim yerindeyse kuru gürültünün olmadığı, her sayfa ve her mesajda üyelerin duruşu, dili, içeriği bakımından kalitesini ayrıcalığını hissettirmesi.
Evimin kapısından içeriye adım attığımda duyduğum rahatlığı ve huzurun aynısını foruma girdiğimde de hissediyorsam, evim kadar vazgeçilmez olmuş demektir. İyi ki varsın Ağaçlar.net

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır almadım maalesef. Böyle bir şansım olursa katılmaktan büyük keyif alırım.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Günde yaklaşık olarak 3-4 saatim Ağaçlar.net’te geçiyor. Ama ben bu meyanda zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Bitkilerden sonra ikinci sırayı “Ney” üfleme çalışmalarım alıyor. Daha çok başındayım ama azimle öğrenmeye devam ediyorum.
Bunun dışında kendimce dil üzerine folklorik araştırma ve derlemeler yapmak geliyor.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet katıldım. Hem elimdekilerden isteyen arkadaşlara gönderdim. Hem de bende olmayanlara talip oldum. Bu paylaşımların coşkusu ve hazzı tarif edilemez. Ağaçlar.net’i sanal olmaktan uzak tutan faaliyetlerden birisi de bu paylaşımlar diye düşünüyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Bu siteye emek vermiş, gelişmesine katkıda bulunmuş, paylaşmış, farklı tür bitkilerle bizi buluşturmuş, başımız sıkıştığında çare olmuş, fikir beyan etmiş, yol göstermiş tüm aile fertleri olumlu yönde etkilemiştir.
Hepsine selam olsun!

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Uzun yıllar eğitim üzerine faaliyet gösteren bir derneğin yönetim kurulunda bulundum. Son 5 yıldır aktif değilim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Tabi ki katılırım. Doğa ve çevre konusunda sesimizi bir şekilde duyurmamız gerektiğine inanıyorum. Sonuç olumlu ya da olumsuz olabilir. Önemli olan nerede durduğumuzdur. Bu duruşu bozmaz ve kararlı olduğumuzu ifade edebilirsek olumlu sonuç da peşinden gelir diye düşünüyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Yeterli bulmuyorum. Zaten varsa da yayın saatleri çok ters zamanlarda oluyor. Sadece doğa ve çevre konularını işleyen kanallar ve hatta bunların alternatifleri olmalı. Onların izlenme oranı kaygılarını da bizler gidermeliyiz.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Tek cümleyle şunu söyleyebilirim. Hiç yoktan iyidir ama kendi bahçem gibi olamaz. Allah tüm isteyenlere (bana da) kendine ait bir yer nasip etsin.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Mavi Ladin
çiçek: Hoya
kitap: Doğunun Limanları
şarkı: Hata Benim
müzik grubu/müzik sanatçısı: Feryal Öney
ressam: İlgili değilim
şair: Edip Cansever
film: K-Pax
web sitesi: Agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön