View Single Post
Eski 27-02-2011, 14:52   #97
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bu lambalardan artık piyasa da kalmamıştır. Bizim eve alınan ilk televizyon lambalı bir telefunklendi... Çok küçüktüm bana sihir gibi gelmişti ekranda görüntü evde ilk yalnız kaldığımda arka kapağını açıp 2 saat seyretmiş ve kafa karışıklığım on katı artmıştı o dikey duran bir sürü lambayı görünce !!

Babam eve gelince haliyle evin en kıymetli ve yeni eşyası için sinir krizi geçirmişti. Şimdi bu günleri hatırladıkca evdeki çocuğa hiç kızamıyorum. : )

Lambaya da ihtiyaç yok zaten uygun bir bobin sarılırsa aynı kıvılcım çıkar fakat yüksek voltaj için trafo sarmak normal trafo sarmaktan çok zordur. Tel çok kaliteli olmalı çünkü kıvılcımlar tel yalıtkanının zayıf yerlerinden atlar. Zaten trafo sarma işinin çoğu hassas işçilikten geçer. Elde yapılması pek mümkün değil ama Karaköy' de Aksu pasajı ve Selanik pasajı içinde sipariş üzerine toridoal trafo saran dükkanlar vardı. Tek trafo ucuza çıkmaz ama bir tane sardırılabilir. Sanki troid bir trafo ile bu iş güzel olurdu gibime geliyor benim Konya da buna imkanım yok ama İstanbul da olsaydım mutlaka gider bir araştırırdım. Bu trafo sarımı konusunda (yani olur bir yanı varmı konusunda) Kudret bey fikir verebilir di. Benim yazdıklarım sonuçta tahminden ibaret....

Basit küçük devrelerle pek kayda değer sonuç çıkmıyor. Sadece görsel bir kıvılcım alınıyor. Fırın çakmağı ile de belki 70 lik bir akvaryuma yetecek kadar bir sonuç çıkıyor.

Bu işi bir de endüksiyon bobini ile bir denemekte yarar var. Mesela bir kaç bobinle epey bir kıvılcım olacaktır. Zaten bu araba bobini de sonuçta güzel sarılmış bir trafodur.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön