View Single Post
Eski 26-02-2011, 15:16   #23
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Mesajı Göster
Oya ağacının gövde yapısının nedeni'ni soracaktım, sevgili ligustrum sormuş.

Yaklaşık 30 yıl önce, köyde dedemin bağ'ına giderken, gövdesi tıpkı oya ağacının gövde yapısınıa benzeyen (soyulmuş ve hafif saydam görünümlü), yumru yumru olmuş bir çınar ağacı görmüştüm.

Dedeme, ağacın neden böyle olduğunu sorduğum'da -çok yaş'lı, o yüzden buruşmuş- diye cevap vermişti.

Geçen yıl bayram'da köye gittiğim zaman, fotoğrafını çekmek için o bağ'a gittim ama, ağacın sökülmüş olduğunu gördüm. Sadece onu değil, yan bağ'da olan dev bir çam ağacını'da sökmüşler (400 yaşında olduğu söyleniyordu).

Sökülme nedenleri ise, bir önce'ki yıl köyümüz'de yapılan teraslama-düzleme olayı.

Belki bilmeyenler vardır. Tarlalar düzleme yapılırken, meyve ağaçları dışındaki tüm ağaçlar kesiliyor. Sadece ağaçlar değil, tüm böğürtlen, yaban mersini, kargılıklar, sazlıklar gibi aklınıza ne gelirse, hepsi sökülüyor, hendekler dolduruluyor. Böylece tarlalar birleştirilip, ailelerin dağınık yerlerde'ki tarlaları, bağ'ları bir araya toplanıyor. Bir yandan iyi ama diğer yandan, her şeyi dümdüz ediyorlar. Tam sakal-bıyık meselesi.

Böylece asırlık ağaçlar yok oluyor. Her bölge'de böyle'mi bilmiyorum ama, bizim köy'ün olduğu bölgede böyle yapılmış.
Merhaba sayın ayazkentli

Böğürtlen, yaban mersini, kargılıklar, sazlıkları anladımda, asırlık çam ve çınar ağaçlarını sökmelerini bir türlü hafızam almıyor. Kökleri bu toprakları asırlardır toprak erozyonuna karşı tutup muhafaza etsin, anlamsız bir gerekçe ile katledilsin...

Çok üzüldüm, fazla bir şeyde söyleyemiyorum, bu tür ağaçlar doğa ve çevre bilinci olan insanların sevgi ve koruması ile ayakta kalabilir.

Tekrarının yaşanmaması için bu tür ağaçları kayıt altına alınması gerekir.

Çevrenizde bildiğiniz asırlık veya korunması gereken nadide türleri bölgenizde bulunan yetkili mercilere kayıt yaptırın ve üzerine koruma altındadır ibaresi olan plaketlerin montajı yapılması gerekir.

Bu işlemler yapıldımı, söküm yapılamaz, yapanlarda hak eden cezayı görür...

Bu konu İstanbul - Emirganda bahçe düzenlemesi yaptığımız bahçenin karşısında asırlık bir Mavi Atlas Sedirini aklıma getirdi, fotoğraflarını ve bilgilerini hazırlıyayım bir daha ki mesajda paylaşayım...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön