View Single Post
Eski 25-02-2011, 22:38   #50
nyaşarakıncı
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
Ağaçlar net ailesi ile birlikte en çok sevdiğim konulardan birini tekrar gözden geçirdik. Üyelerin ilgisi ve katılımı ile seminer zenginleşti ve canlandı. Böyle bir ortamda konuşmaktan büyük bir haz aldım. Olumlu yorumlarınız beni mutlu etti.
Bu fırsatı bana tanıyan Sevgili arkadaşım Mine’ye ve katılan üyelerimize teşekkür ederim.
Bu forumda bazı yorum ve sorulara açıklık getirmek istiyorum.
  • Bombus arısı çiçek tozlarını taşıyarak döl tutumuna yardımcı olması nedeniyle meyve tutumunu arttırmak amacıyla kullanılmaktadır. Seralarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda kirazda da kullanılıyor.Türkiye’den toplanarak alınmış ve kitle üretimi gerçekleştirilerek pazarlanmaya başlanmıştır. Son yıllarda ülkemizde de üretilmektedir. Doğal düşman değildir.
  • Yaban arıları genellikle predatördür. Bunlar doğal ortamda bulunurlar.
  • Doğal düşmanlar (yararlı böcekler) konukçusundan (yani zararlıdan) büyük de olur küçük de olur.
  • Doğada besin zinciri içersinde doğal düşmanlarla beslenen başka başka böcekler de vardır. Parazitoidlerin üzerinde beslenen ikincil parazitoidlere hyperparazit denir. Hyperparazitler parazitoidleri yemeleri nedeniyle bizim için yararlı değillerdir.
  • Parazitoidler genellikle bir türe özgüdür. Her zararlının değişik dönemlerinde (yumurta, larva, pupa, ergin) özelleşmişlerdir. Bir parazitoid türü bir türe, cinse veya familyaya özelleşmiştir. Arıcık dediğim parazitoid olan türlerdir. Bunlar her zararlı için ve her zararlının değişik dönemleri için farklı farklıdır.
  • Işık tuzakları genel olarak birçok türü (zararlı ve yararlı) çekmesi ve çok uzun mesafeyi etkilemesi ( en fazla 2,5 km) nedeniyle mücadelede kullanılmaması gerekir.
  • Sarı tuzaklar serada mücadele amaçlı kullanılmakta ve etkili olmaktadır. Dışarıda tarlada toz, toprak, çer, çöp, veya hedef zararlınındışında başka zararlıların yapışması ile çabuk kirlenir. Sık sık değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle ekonomik olmaz.

Uzmanlık alanı içerisinde ilgili konularda her zaman bilgilerimi paylaşmaya organizasyonlarınıza katılmaya hazırım.

Saygı ve sevgilerimle bereketli bir yıl dilerim.

nyaşarakıncı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön